חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

רבנות עוברת בירושה?
טעימה מהרמב"ם

מדורים נוספים
שיחת השבוע 1990 - כל המדורים ברצף
דם יהודי אינו הפקר
יש חדש
הנבואה התובעת לצאת מהאדישות
משפטי התורה
אל תהי דן יחידי
היכן יתגלה
רבנות עוברת בירושה?
תשובה בלתי-צפויה
רציתי לשאול
פיצוי על מכשיר שנשבר
מעלית בקודש

"כָּל הַשְּׂרָרוֹת וְכָל הַמִּנּוּיִין שֶׁבְּיִשְׂרָאֵל – יְרֻשָּׁה לִבְנוֹ וּלְבֶן-בְּנוֹ עַד עוֹלָם. וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה הַבֵּן מְמַלֵּא מְקוֹם אֲבוֹתָיו בְּחָכְמָה וּבְיִרְאָה" (הלכות מלכים א, ז)

גדולי ישראל דנו בשאלה אם גם משרת רבנות אמורה לעבור בירושה, לצאצאיו של ה'מרא דאתרא'.

אם נביט על שושלת נשיאי הסנהדרין, נראה שהתקיימו שתי האפשרויות: כל הנשיאים, משמעון הצדיק ועד הילל הזקן, בתקופת ה'זוגות', לא היו בני הנשיא הקודם; אך לאחר מכן, מהילל הנשיא והלאה, אכן הועברה הנשיאות בירושה לאורך יותר מעשרה דורות.

להלכה כתבו מקצת הפוסקים שגם בעניין זה חל דין ירושה. יש להעדיף את הבן מכל מועמד אחר, גדול ככל שיהיה, ובלבד שהבן ראוי לשמש רב.

ומעשה שהיה בעיר צפת: בני הקהילה הסכימו למנות עליהם את רבי משה אלשיך למרא דאתרא, אך רבי שלמה אלקבץ מנע אותם מכך. הוא הורה שימתינו עד שבנו של הרב הקודם יגדל ויגיע לגיל מצוות, ואז ימנוהו במקום אביו. וכך היה.

כנגדם סברו רבים ש'כתר תורה' – רבנות, דיינות וכדומה – אינו עובר בירושה. הלוא התורה היא "מורשה קהילת יעקב", לכל ישראל, ואינה נחלת אדם פרטי. וכבר אמרו חכמים: "ממזר תלמיד-חכם קודם לכוהן גדול עם-הארץ".

אך סביר לומר שגם דעה זו מסכימה שהבן קודם, אם הוא שווה בגדולתו למועמד האחר (אנציקלופדיה תלמודית חלק יד, ערך חזקת שררה).


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)