חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מדוע לא צמו בחנוכת המקדש?
גאולהפדיה


מאת: מנחם ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1971 - כל המדורים ברצף
מיום כיפור ליום כיפור
יש חדש
ללמוד על תשובה מבני נינווה
יום הכיפורים
לא לערוק מהתפקיד
מדוע לא צמו בחנוכת המקדש?
תרופה לחולה, סכנה לבריא
להציל את העבריינים
רציתי לשאול
הבדלה במוצאי יום הכיפורים
כשכיבדו את היהדות בתל-אביב

יוֹם הַכִּפּוּרִים. חז"ל אומרים (ילקוט שמעוני משלי רמז תתקמד): "כל המועדים עתידין ליבטל" לעתיד לבוא, ואולם יום הכיפורים לא יתבטל. הרדב"ז (שו"ת הרדב"ז חלק ב סי' תתכא) מסביר: "תרבה הטובה והשמחה והמנוחה והתענוג, עד שיהיו כל הימים שווים אצל בני-אדם כאילו נתבטלו המועדים, שאין הפרש בין חול למועד, ולא שתתבטל המצווה חס ושלום". לדבריו, מהטעם הזה לא יתבטל ייחודו של יום הכיפורים: "לפי שאין השמחה מבטלת עינוי. דאדרבה, כל מה שיהיה אדם בשמחה ותענוג, מרגיש בעינוי יותר".

בעת שמחת חנוכת בית ראשון לא התענו ביום הכיפורים: "אותה שנה לא עשו ישראל את יום הכיפורים, והיו דואגים... יצתה בת-קול ואמרה להם: כולכם מזומנין לחיי העולם הבא" (מועד קטן ט,א).

רבי צדוק מלובלין מבאר (פרי צדיק חלק ה, מוצאי יום הכיפורים פרק ב): "באמת, למה אכלו ביום הכיפורים, וכי שכחו חס ושלום כל ישראל קדושת יום הכיפורים? אך באמת... נראה שלעתיד יתבטל עינוי נעילת הסנדל. ואז יהיה רק מצוות עינוי התענית מאכילה ושתייה, שהתורה לא תשתנה חס ושלום. ואף אחר התיקון יהיה נצרך התענית, לכפר על העבר... ואז סברו שכבר הגיע זמן התיקון ויהיה שלמה משיח, ולכן סברו שאין צריך תענית, וסברו שאין עוד מקום לתענית יום הכיפורים. אך אחר-כך הרגישו שעל כל פנים נצרך התענית, לכפר העבר".


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)