חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

להתחבר למילות התפילה
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1969 - כל המדורים ברצף
להרכין ראש ולבקש סליחה
יש חדש
הקב"ה מתפעל מ'חוכמת' בנו
מחיית עמלק
ה'תיקון' לא נתקבל
התשובה לקראת הגאולה
מדוע לא אסרו לתקוע בשופר?
שליחות לשבת סליחות
רציתי לשאול
ראש השנה בחמישי-שישי
להתחבר למילות התפילה

הרב צבי הורביץ, בעל תפילה ותיק, בן למשפחת לוויים המיוחסת לשמואל הנביא, חוזר איתנו ערב שבת סליחות לנעימות הילדות, משתף ברגע חריג שבו נדם קולו, ומפצח את סוד החיבור לתפילה

תעודת זהות. הרב צבי הורביץ, בן 60, בעל תפילה ותיק כבר שלושים שנה. נולד למשפחת לוויים שורשית, המיוחסת לשמואל הנביא. גדל בבית שתפילה ושירה היו כרוכות בו זו בזו. בעשרים וחמש השנים האחרונות משמש בעל תפילה בימים הנוראים בבית הכנסת של חסידות סדיגורה בירושלים.


הרב צבי (מימין) לצד אחיו, בעל התפילה הנודע רבי משה ע"ה, 'מלחין המשפחה'

שירה. גדלתי בבית עם אחד-עשר אחים, והשירה הייתה חלק בלתי-נפרד מחיינו. העוברים ושבים ברחוב גאולה בירושלים ידעו שאפשר לעמוד מאחורי חלונות ביתנו בליל שבת ולהאזין לשירה. אבא ע"ה היה יושב איתנו בסעודת השבת, שהייתה נהפכת להתוועדות חסידית, והיינו מתוועדים ושרים ארבע שעות. גם רבנים ואדמו"רים ידועים היו עוצרים ומקשיבים לשירה שבקעה מהבית.

לוויים. העובדה שאנחנו לוויים עומדת במרכז השירה שלנו. פעם התבטא על משפחתנו האדמו"ר מפוריסוב זצ"ל, רבי חנניה-יוסף-עקיבא רבינוביץ, שנפטר בחודש שעבר, שהשירה של משפחת הורביץ היא השירה שהייתה בבית המקדש. מאוד ריגש אותנו לשמוע את הביטוי הזה. לפני 35 שנים הוצאנו תקליט 'שירת הלוויים' שזכה להדים רבים.

תפילת תשפ"ה. התפילה השנה בימים הנוראים תיראה אחרת מכל השנים. עדיין אנחנו צריכים להשלים את חגי תשרי אשתקד שנקטעו בטבח הנורא, וכולנו נתפלל מעומק הלב שנזכה לשנה של ניצחון על אויבינו, וכמובן להשבת החטופים בשלום במהרה.

עקרונות. בעל תפילה חסידי צריך לזכור תמיד לפני מי הוא עומד. לא להופיע באירועים שאינם מתאימים. סיפר לי בעל התפילה החסידי הרב אברהם פרסמן, כי חתם על חוזה שהיה אמור להכניס לו 150 אלף דולר, וסיפר על כך לרבי מליובאוויטש. הרבי שאל אותו אם תהיה הפרדה כראוי, וכשהבין שלא, ביטל את החוזה. אני עצמי אינני נענֶה להזמנות לעשות שבתות חזנות בבתי מלון. אתה נשאר עם כסף אבל בלי אווירת השבת בבית.

סימן. יש יהודי שנהג לבוא בכל שנה לאחת התפילות בימים הנוראים, כדי לשיר ניגון מסוים. לעיתים זה היה משבש את סדר התפילה, אבל השתדלתי לשיר איתו. פעם אחת הרגשתי שהשירה לא השתלבה נכון, והמשכתי הלאה. מייד הרגשתי שפגעתי בו. אחרי התפילה שלחתי שליחים לבית הכנסת שבו נהג להתפלל וביקשתי שיבוא גם למחרת, שאוכל לפצותו. למחרת בבוקר גיליתי שקולי נאלם... מעולם לא קרה לי דבר כזה. ביקשתי מאחי להחליף אותי. אז הבנתי עד כמה חייבים להיזהר בכבודו של יהודי. המקרה הזה חקוק בליבי מאז.

להתחבר. בתפילה צריך להתחבר למילים; והנעימות אמורות לעורר אותך רגשית. אי-אפשר ללמוד את הרגש דרך בתי ספר לחזנות וקורסים כאלה ואחרים. צריך להיות מחוברים לבעלי תפילה אותנטיים, לינוק את זה בבית הכנסת.


תפילת 'אב הרחמים' במחנה ההשמדה טרזיינשטט, במהלך מסע לקבר סב המשפחה, רבי שמלקה מניקלשבורג

הסוד. הרבה אנשים תרים אחרי הסוד שיחבר אותם לתפילה בימים הנוראים, והתשובה היא שצריך לדעת שיש לכל יהודי כוח עצום בתפילותיו. כל יהודי הופך עולמות, פשוטו כמשמעו, בכל תפילה. ברגע שנבין זאת, ולא נאמר לעצמנו 'אני שום דבר', 'אני לא-כלום', ונתפלל בכוונה, ולא כדי לצאת ידי חובה – נוכל להתחבר היטב אל התפילה.

מלכות. בתפילות הימים הנוראים, ובפרט בראש השנה, אנחנו עוסקים רבות בהמלכת הקב"ה למלך עלינו. אם נתעמק בנקודה זו, ולא נתעסק בחרדות של תפילות הימים הנוראים – התפילה תיראה אחרת לגמרי. נוכל להיות שותפים בהמלכת הקב"ה עלינו. תחשבו למשל על המילים "וייראוך כל המעשים וישתחוו לפניך כל הברואים". נסו לחשוב שיש לנו הזכות להיות שותפים בהמלכת הקב"ה. תקבלו מבט אחר לגמרי על התפילות.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)