חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

גאולה בהרף עין
גאולהפדיה


מאת: מנחם ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1995 - כל המדורים ברצף
לחגור חגורות לקראת הנחיתה
יש חדש
הכוח הגלום ב'תולעת שני'
פקודי המשכן
מחפשי האמת
גאולה בהרף עין
מפיצים באהבה
לילה של פלאות
רציתי לשאול
הלכות חודש ניסן
זעקת הצדק של תפארת

פִתְאֹם. הגאולה יכולה לבוא בתהליך הדרגתי, כפי שהרמב"ם מתאר (הלכות מלכים סוף פרק יא) את שלבי התגלותו של המשיח ופעולותיו, עד בניין בית המקדש וקיבוץ כל נידחי ישראל. אך הגאולה יכולה לבוא גם בשנייה אחת, כמו שנאמר (מלאכי ג,א): "פִתְאֹם יָבוֹא אֶל הֵיכָלוֹ הָאָדוֹן אֲשֶׁר אַתֶּם מְבַקְשִׁים" (וכפי ש'מצודת דוד' מפרש: "זה מלך המשיח אשר עין כל אדם מצפה ומייחל לו"). גם את זה הרמב"ם מביא בספרו ההלכתי (הלכות תשובה פרק ז, הלכה ה): "הבטיחה תורה שסוף ישראל לעשות תשובה בסוף גלותן, ומייד הן נגאלין".

אלה שתי דרכי ההנהגה של הקב"ה, כמאמר המדרש (שמות רבה פרשה טו,יא): "משבחר הקב"ה בעולמו, קבע בו ראשי חודשים ושנים; ומשבחר ביעקב ובניו, קבע בו ראש חודש של גאולה". יש הסדר הטבעי, המסומל ב'ראשי חודשים ושנים', ויש המהלך הניסי, שאותו מסמל חודש ניסן, שבו יצאו בני ישראל ממצרים בניסים על-טבעיים.

עם ישראל חי ומתקיים אפוא בעת ובעונה אחת בשני מישורים: הוא חי בדרך הטבע, על-פי חוקי הטבע ומגבלותיו, ועם זה יש בו יסוד על-טבעי, שאינו כפוף לטבע ולחוקיו.

לכן הגאולה יכולה לבוא פתאום, מפני שניתן לעם ישראל הכוח לפעול על-פי "חודש של גאולה" – הנהגה על-טבעית. אמנם במהלך הטבעי הגאולה צריכה לבוא בשלבים ולארוך זמן וכו', אבל ברגע שיהודי מתעלה למימד הניסי שבו – הוא יכול לפעול שהגאולה תבוא כהרף עין.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)