חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

רציתי לשאול

מדורים נוספים
שיחת השבוע 1930 - כל המדורים ברצף
זעקה שחייבת לעורר טלטלה
יש חדש
הישועה שאנו מצפים לה
גילוי הקץ
לדבר בשבח ישראל
מסע במחילות
ההחמצה והתיקון
רציתי לשאול
עוד על כבוד הספרים
בוגר הסיירת מקים סיירות הגנה

עם הרב חיים-הלל רסקין

דיין ורב קהילת חב''ד מרכז פתח-תקווה

האם באמת על-ידי תמיכה בלומד תורה נעשה האדם שותף בשכר לימוד תורתו?

על הפסוק (דברים לג,יח) "שְׂמַח זְבוּלֻן בְּצֵאתֶךָ וְיִשָּׂשכָר בְּאֹהָלֶיךָ" מובא ברש"י: "זבולון ויששכר עשו שותפות: זבולון... יוצא לפרקמטיא בספינות, ומשתכר, ונותן לתוך פיו של יששכר, והם יושבים ועוסקים בתורה". מכאן עולה שאין זו נתינת צדקה בלבד, או תמיכה בלומדי תורה נזקקים, אלא גדר של שותפות.

שותפות זו מתבארת בדברי המדרש (במדבר יג,יז): "זבולון ויששכר היו שניהם מתפרנסים ביחד, ושניהם נוטלים שכר תורה ביחד". כלומר, זבולון משתף את יששכר בפרנסתו, ויששכר משתף את יששכר בתורתו, והדבר נחשב כאילו הוא עצמו (זבולון) לומד.

וכך נפסק בשולחן ערוך הרב (הלכות תלמוד תורה פ"ג ה"ד), שמי שאינו יכול ללמוד כל היום, ילמד מה שיכול, "ושאר כל היום יעסוק במשא ומתן, כדי שיוכל להחזיק ידי תלמידי-חכמים, שהם לומדי התורה יום ולילה... ויהא נחשב לו כאילו למד כן ממש בעצמו, ותורתם נקראת על שמו" (עיין שם).

תנאי חשוב ב'הסכם' זה, שצריכים לסכם את השותפות קודם התחלת הלימוד, ואי-אפשר למכור את זכות הלימוד לשעבר (רמ"א יו"ד סי' רמו,ס"א). הפוסקים מוסיפים שאי-אפשר למכור אפילו חלק מהזכות של העבר.

יש המהדרים לעשות חוזה שותפות ממש, ומצינו בכמה וכמה גדולי ישראל שערכו שטר כזה. אבל נראה שדיי בעצם עשיית התנאי ביניהם.

לקיום העניין בשלמותו יש לעשות זאת כשותפות מלאה, היינו ש'זבולון' משתף את 'יששכר' במחצית מרווחיו, או לפחות מחזיקו לגמרי (ורק כך יהיה שותף בזכויות תורתו). עם זה, הפוסקים מציינים שגם בתמיכה חלקית יש זכות גדולה.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)