חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ח בתמוז התשפ"ו, 13/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מימון הכנסת אורחים
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1922 - כל המדורים ברצף
אנחנו או הם? אנחנו!
יש חדש
המאמין הגדול תבע וזעק
שרה אימנו
השאלה 'מדוע?'
הניסיונות מרוממים
התפילה והישועה הפלאית
רציתי לשאול
מימון הכנסת אורחים
"דמוקרטיות אינן קולטות את המציאות"

שאלה: האם אפשר להשתמש בכספי מעשר למימון העלויות הכרוכות בהכנסת אורחים?

תשובה: כל עניין ששייך לענייני צדקה אפשר לממנו (או את חלקו השייך לצדקה) מכספי מעשר.

אזרחים המפונים מבתיהם, ואין (בשלב זה) מי שיממן את סעודותיהם ואת מקום לינתם, מצווה על כל אדם מישראל לדאוג להם ולסייעם בזה, ובוודאי אפשר לממן זאת מכספי מעשר.

בעל בית הארחה או כל אדם פרטי שמארח את המפונים רשאי לנכות מכספי המעשר שלו כל הוצאה כזאת, שאין מי שיממן אותה (ואם וכאשר יתקבל מימון ציבורי או פרטי, יחזירנו לקופת המעשר שלו).

גם באורחים בעלי אמצעים, שאינם זקוקים לעזרה, מקיימים את מצוות הכנסת אורחים בזה שמארחים אותם בסבר פנים יפות, וזאת מפני שכל אדם 'עני' הוא בדרך. וגם אם יש מי שלא הכין לעצמו סעודת שבת ומארחים אותו לסעודה, הרי זו הכנסת אורחים.

כמו-כן אם מזמינים אדם מאותה עיר לכבוד אורח מחוץ לעיר שמתארח בבית – גם זו הכנסת אורחים. ובאורחים עניים מקיימים גם את מצוות צדקה וגמילות חסדים. אף המזמין תלמידי ישיבה לסעוד סעודת שבת בביתו, אף שיש להם סעודה בישיבה, מקיימים בכך את המצווה, אם איכות הסעודה, הכיבוד והקירוב וכדומה מעוררים להודות לה'.

כשמארחים אורחים שאינם שומרי מצוות ראוי להציע להם לברך קודם האכילה ואחריה, ואם יש חשש שהצעה זו תיצור אי-נעימות או שברור לנו שלא תיענה בחיוב, נכון שיברך מישהו בקול רם קודם האכילה (לפחות ברכת 'שהכול') ואחריה, ובשמיעה זו יש לראות מעין כוונה לצאת ידי חובה.

מקורות: צדקה ומשפט פ"ו ס"ו. וראה רמ"א או"ח סי' קסט ס"ב, ובפסקי תשובות שם.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)