חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:48 זריחה: 5:45 כ"ט בתמוז התשפ"ו, 14/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מה רואים בבית המקדש
גאולהפדיה


מאת: מנחם ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1906 - כל המדורים ברצף
הטעות של המתנכלים
חדש על המדף
תיאור חריג בחניה האחרונה
ראשי המטות
מקור התשובה
מה רואים בבית המקדש
ויכוח עם הוואלי
רציתי לשאול
עירוב בחופשה
בית מקדש מאבני לגו

מְקוֹם הַגִּלּוּי. הציפייה הגדולה לגאולה נועדה גם להביא את החיים היהודיים לידי שלמות. כיום חסר לנו דבר מרכזי בקשר שבין יהודי לקב"ה – בית המקדש. לכן אנו מייחלים לגאולה ולבניין בית המקדש השלישי, כדי שנחזור לחיים יהודיים מלאים, שבמרכזם עבודת המקדש.

מדוע בניין בית המקדש חשוב כל-כך לחיי כל יהודי? מסביר כ"ק אדמו"ר הרש"ב (המשך תער"ב כרך ב, עמ' תתקלה) שבבית המקדש הייתה הכרה והרגשה באלוקות בבחינת ראייה ממש – "כדרך שבא לֵיראות כך בא לִראות" (חגיגה ב,א). לכן היה המקדש כעולם אחר ממש. מי שנכנס לתוכו תפס והרגיש אלוקות 'בדרך פשיטות' (כדבר פשוט וטבעי), לא 'בדרך התחדשות' (לא כדבר שהוא חידוש), ולא הייתה בו הרגשת עצמו כלל.

עוד הוא מבאר (ספר המאמרים תרמ"ג, עמ' קג) כי בבית המקדש התחברו שני הפכים – מקום ולמעלה מן המקום, כמאמר רז"ל (יומא כא,א) "מקום הארון אינו מן המידה" (שכן קודש הקודשים היה עשרים אמה על עשרים אמה, והארון היה אמתיים וחצי אורכו ואמה וחצי רוחבו, ועמד באמצע קודש הקודשים, ובכל-זאת, מכל צד נמדדו עשר אמות בינו ובין הכותל). נס מופלא זה אירע בבית המקדש דווקא, מפני שהאיר בו מעין הגילוי שלעתיד, שאז יהיה המקום למעלה מגדר מקום, שכן הגשמיות תיראה כפי שהיא באמת, כדבר שכל מציאותו נובע מן האור האלוקי.

הרבי מליובאוויטש מסביר (ספר המאמרים מלוקט, תמוז-אלול, עמ' קיג) שעל מקום המקדש נאמר (בראשית כח,יז) "מַה נּוֹרָא הַמָּקוֹם הַזֶּה", ותרגם אונקלוס: "לית דין [=אין זה] אתר הדיוט". פירוש הדברים: העולם נקרא 'אתר הדיוט', משום שנברא בעשרה מאמרות, שנקראים 'מילין דהדיוטא'; אך מקום המקדש אינו 'אתר הדיוט', שכן בכל עשרת המאמרות נאמר "ויאמר אלקים", ואילו במקום המקדש היה גילוי שם הוי', ככתוב – "אָכֵן יֵשׁ הוי' בַּמָּקוֹם הַזֶּה" (שם כח,טז).

בִּנְיָן נִצְחִי. בית המקדש השלישי יתאפיין בקיומו הנצחי. הזוהר (חלק ג, רכא,א) אומר על הפסוק (תהילים קכז,א) "אִם ה' לֹא יִבְנֶה בַיִת, שָׁוְא עָמְלוּ בוֹנָיו בּוֹ" – שהבית הראשון והשני היו "בניינא דבר-נש דלית ביה קיומא כלל" [=בניין מעשה אדם, שאין בו קיום כלל], ואילו הבית השלישי יהיה "בניינא דקוב"ה" [=בניינו של הקב"ה] ויתקיים לעד.

הבית השלישי מייצג אמת שלמה, ולכן היא תקרין גם על אומות העולם. הגמרא (יומא כא,ב) קושרת את הדברים עם הפסוק בישעיה (ב,ג): "וְהָלְכוּ עַמִּים רַבִּים וְאָמְרוּ לְכוּ וְנַעֲלֶה אֶל הַר ה', אֶל בֵּית אֱלֹקֵי יַעֲקֹב". הדגש הוא על "בית אלוקי יעקב", שמציין את האמת השלמה (יעקב מידתו אמת), וזו מגיעה גם אל אומות העולם.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)