חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:40 זריחה: 5:55 ט"ו באב התשפ"ו, 29/7/26
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הכשרת כלים
פינת ההלכה והמנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1159 - כל המדורים ברצף
שחרור חייל וחטיפת מדינה
יש חדש
אל תביאנו לידי ניסיון
שבת-קודש
למה להסתבך
הנאשם שלא נשבר
לוח-שנה של גאולה
במה להתחיל
החיים מתחילים בסרט
הכשרת כלים

שאלה: האם רצוי להכשיר כלי-חמץ לפסח או מוטב לקנות חדשים?

תשובה: ככלל, רצוי שיהיו לכל אדם כלים מיוחדים לפסח, להידור מצווה, ואולם מבחינת ההלכה יש כלים שאפשר להכשירם ללא כל חשש.

הנה כמה מדיני ההכשרה של כלים לפסח:

חרס – כלי חרס או חרסינה, אפילו מצופים זכוכית או מתכת – אי-אפשר להכשירם. אך אם השתמשו בהם רק בצונן (שאינו חריף ואינו נוזל ששרה בכלי 24 שעות) - דיי בהדחה טובה בלבד.

מתכת – הכשרת הכלים הללו, כדרך שימושם: המשמשים להרתחה – יוכשרו בטבילה במים רותחים, והמשמשים לצלייה וכדומה – יוכשרו בליבון באש. בהכשרת סירים יש לנקות היטב את הידיות וסביבן ולהכשיר גם אותן. מחבת – יש להכשירה ברותחים, ולדעת הרמ"א לכתחילה דרוש ליבון קל באש. תבניות אפייה - אין להכשירן כלל. מחבתות טפלון לדעה אחת לא ניתן להכשירן כלל, אך לרוב הדעות ניתן לעשות זאת.

זכוכית – כלים המשמשים לצונן, דיי להם בהדחה בלבד. המשמשים לדברים חמים – לדעת הרמ"א אין להכשירם לפסח, ויש מקילים על-ידי שרייה במים 72 שעות, והחלפת המים בכל 24 שעות. בעניין כלי 'דורלקס' ו'פיירקס' יש חילוקי דעות, ורבים הפוסקים הסבורים שאפשר להכשירם לכל השיטות.

פלסטיק – לפי רוב הדעות אפשר להכשירם כפי דרך שימושם, בתנאי שאינם עלולים להתקלקל על-ידי כך, כי אז אי-אפשר להכשירם.

יודגש שהכשרת המטבח וכליו חייבת להיות בהדרכת רב מומחה בדינים האלה.

מקורות: 'הגעלת כלים לפסח' עמ' מה, ובפרק יג לפי א-ב.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)