תשובת הרב:
השאלה מתעוררת לגבי חדרים שמחליפים בהם חיתולים לתינוקות או שהילדים מתלבשים ומתפשטים בהם וכדומה. הפיתרון הטוב ביותר הוא להניח את הספרים במקום שמוגדר מבחינה הלכתית כ'רשות אחרת', שבה יכולים הספרים להיות גלויים ללא חשש. לדוגמא: בתוך שידה שגובהה 80 ס"מ ומעלה; על-גבי שידה שרוחבה 32 על 32 ס"מ לפחות וגובהה כנ"ל; בתוך ארון שיש לו דלתות; אף בארון-מדפים שיש לו גב, אם תכולתו הכוללת היא מעל 0.455 מ"ק.
אם אין אפשרות לעשות כך, אפשר להחזיק את הספרים בחדר רק אם מכסים אותם בשני כיסויים. אחד מהכיסויים יכול להיות שקוף או מרושת. אחד הכיסויים חייב להיות כזה שאינו מיוחד לספרים (והשני יכול להיות למשל קרטון שנהוג להחזיק בו סדרות ספרים).
העטיפה הרגילה שנהוג לעטוף בה ספרי לימוד, הרי היא ככריכת הספר ואינה נחשבת כיסוי כלל. ניתן, כמובן, לכתוב על הכיסוי החיצוני את שם הספר.
בחדרים שאין בהם בעיות של צניעות רצוי להחזיק ספרי קודש גלויים, כך שימשכו את העין והלב לגשת ולקרוא בהם.
לגבי מזוזה - יש להקפיד שבפתחי חדרי-ילדים וכדומה תהיה המזוזה נתונה בנרתיק שאינו שקוף (ושעל הנרתיק תהיה רשומה האות ש' בלבד ולא ש-ד-י). אולם בחדר נקי כנ"ל רצוי לקבוע את המזוזה בנרתיק שקוף. מקורות: שו"ע או"ח רמ,ו; יו"ד רפו,ד-ה ומפרשיו. שו"ע-הרב או"ח מ,ג-ה; שטו,ג-ה. מקדש מעט יו"ד רפב,לד. מזוזת מלכים ס"ק קסג. (47) |