חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לימוד זכות של משה רבנו
מאמרים נוספים בפרשה
שלוש אותיות, שלוש תפיסות
לראות את היחיד שבציבור
בית מלא ספרים חייב במזוזה
מיטב הכוחות - לקב"ה
מחלוקת שהניבה תוצאה חיובית
מה, בעצם, רצה קורח?
שוויון - לא בכל תנאי
מעלת האור
התשוקה לכהונה - תשוקה חיובית
לימוד זכות של משה רבנו
ניסיון ההצלה האחרון
החיבור בין הטבע והנס
יהודים ושקדים
אי-אפשר להפריע ליהודי
התבטלות גמורה
כוחה של מחשבה
יהודי כשליח ה'
לתת לקב"ה מן המובחר
נס המטות - הוכחה נצחית
חשוב לעשות, חשוב שהמעשים יאירו

האיש אחד יחטא ועל כל העדה יקצוף (במדבר טז,כב)

כשפרצה מחלוקת קורח ועדתו נגד משה רבנו, עמד משה מול חבורה נכבדה שקמה נגדו. לימין קורח התייצבו מאתיים וחמישים ראשי סנהדרין, ורבים מבני-ישראל. גם דתן ואבירם התעמתו עם משה, כפי שהתורה עצמה מציינת את הדברים החצופים שהטיחו בו. אף-על-פי-כן עומד משה רבנו ומתפלל לפני הקב"ה: "האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף?!".

בתחילת תפילתו אומר משה: "א-ל אלוקי הרוחות". מפרש רש"י, ש"רוחות" הוא במובן של מחשבות, והכוונה היא שהקב"ה יודע מחשבות. מביא רש"י משל: "מלך בשר-ודם שסרחה עליו מקצת מדינה, אינו יודע מי החוטא, לפיכך כשהוא כועס, נפרע מכולם; אבל אתה, לפניך גלויות כל המחשבות ויודע אתה מי החוטא". שוב, משה רבנו מדבר על חוטא אחד, בשעה שבמחלוקת השתתפו גם דתן ואבירם ומאתיים וחמישים ראשי סנהדרין, והמון רב מבני-ישראל!

אחד או שלושה?

בהמשך מביא רש"י את תשובתו של הקב"ה: "אמר הקב"ה, יפה אמרת, אני יודע ומודיע מי חטא ומי לא חטא". ואז ציווה הקב"ה: "העלו מסביב למשכן קורח, דתן ואבירם". נשאלת השאלה, איך אמר הקב"ה למשה "יפה אמרת", בשעה שמשה רבנו דיבר על "איש אחד" והקב"ה מודיע שלא אחד חטא אלא שלושה?!

ביסוד טענתו של משה רבנו עמדה שאיפתו ללמד זכות על עם-ישראל. משה ניסה להפריד בין מחולל המחלוקת לכל מי שנגררו אחריו. הוא טען לפני הקב"ה: "האיש אחד יחטא" - קורח לבדו הוא אשר חטא והוא שהסית את האחרים וגרר אותם לתוך המחלוקת. אילו הוא לא היה מפתה אותם ומשכנע אותם שטענותיו צודקות, לא היו הללו נכנסים לכל עניין המחלוקת.

"יפה אמרת"

אמנם האדם עצמו אינו רשאי להתכסות בטענה זו ולומר שאין הוא אשם שעשה דבר שלילי, שכן מישהו אחר פיתהו לכך. האדם נדרש להתרחק מן הרשע וגם להיות חזק בדעתו שלא להיגרר אחר פיתוי והסתה. אבל כדי ללמד זכות על עם-ישראל נאחז משה בעובדה זו, שהיה מי שחולל את המחלוקת והיו מי שנגררו אחריו.

על כך השיבו הקב"ה: "יפה אמרת". הקב"ה קיבל את עצם טענתו, שיש להפריד בין מחוללי המחלוקת לבין מי שנגררו אחריה, אלא שמשה היה סבור כי רק אחד, קורח, חולל את המחלוקת, והקב"ה הודיע כי נוסף עליו חטאו גם דתן ואבירם, ושלושתם היו מחוללי המחלוקת.

להשריש בנפש

מכאן אנו למדים עד כמה צריך האדם להשריש בנפשו את המידה של לימוד זכות על יהודי שני. גם כשהזולת מתנהג בדרך ששוללת לכאורה כל לימוד זכות, בכל-זאת צריך האדם להתאמץ ללמד עליו זכות, ואז גם יעשה את כל התלוי בו כדי להחזירו למוטב ולהעמידו על הדרך הישרה.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך יג, עמ' 51)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)