והשיב את הגזילה אשר גזל .. וחמישיתו יוסף עליו (ויקרא ה,כג. ה,טז)
חז"ל אומרים: "כל הכועס כאילו עובד עבודה זרה". מסביר רבנו הזקן בספר התניא, שכעסו של אדם על הזולת שפגע בו, מעיד על חוסר אמונה בה'. אדם צריך להאמין שהכול קורה בהשגחה פרטית, ולכן אם נפגע על-ידי מישהו, עליו לדעת שהדבר נגזר עליו מהשמים, ואין מקום (מצידו) לכעס על הזולת.
אמנם המזיק והפוגע עתיד לתת את הדין, על שבחר להיות השליח שבאמצעותו ייענש חברו, כי מצידו זו הייתה בחירה רעה, אבל אין לזה קשר לניזק ולנפגע. המזיק נענש על רוע בחירתו והניזק צריך לדעת שהדבר נגזר עליו מן השמים.
גזירה מלמעלה
לאור זאת מתעוררת שאלה על הנאמר בפרשתנו, בעניין אדם שגזל או עשק את חברו. כאשר הגזלן מבקש לשוב בתשובה מצווה התורה - "והשיב את הגזלה אשר גזל... וחמישתיו יוסף עליו". עליו להשיב את סכום הגזילה עצמו ולהוסיף חומש (עשרים אחוז), פיצוי על שמנע מחברו להשתמש בכסף ולהרוויח.
השאלה היא, מדוע הגזלן צריך להשיב את הכסף לנגזל? הגזלן עצמו חייב לשלם את הכסף, מכיוון שאין זה כסף שלו והוא חייב להיענש על מעשה הגזילה, אבל אם אנו אומרים שהנגזל צריך לראות בכך עונש מהשמים, מדוע הוא צריך לקבל את הכסף בחזרה, ועוד בתוספת חומש?
ידיעה בדיעבד
התשובה היא, שאנחנו איננו יכולים לדעת מהי הגזרה שנגזרה מלמעלה. מניין לנו שנגזר עליו לאבד את הכסף לנצח? אולי עונשו מצטמצם לכך שהכסף ניטל ממנו לזמן-מה, ולאחר מכן יוחזר לרשותו, בתוספת כל הנזקים העקיפים שהוסבו לו.
האדם יכול לדעת מה נגזר מלמעלה רק בדיעבד, אחרי שהדברים התרחשו. אם הגזלן לא נתפס ולא החליט בעצמו להשיב את הגזילה (והגזילה גם לא הושבה על-ידי אחרים, שכן "הרבה שלוחים למקום") - כי-אז יודע האדם שנגזר עליו לאבד את הכסף לנצח; ואם הגזלן חזר בתשובה והחליט להשיב את הגזילה, דבר זה עצמו מוכיח שמלמעלה גזרו שהכסף יינטל ממנו רק לזמן מסויים ולאחר מכן יושב בתוספת חומש.
פיוס אמיתי
מכל זה אפשר ללמוד על ההתנהגות הכללית שבין אדם לחברו. אדם שפגע בזולתו עלול להתפתות לעצת היצר, שבעצם אין הדבר חמור כל-כך, מכיוון שהפגיעה נגזרה על הזולת, ואם הוא לא היה פוגע בו, היה מישהו אחר עושה זאת. לכל היותר יש לו חשבון מול הבורא, אבל מדוע עליו לפייס את הזולת?
מלמדת אותנו התורה, שחשבונותיו של הקב"ה אינה מעניינו של המזיק והפוגע. הוא צריך לעשות הכול כדי לפייס את חברו ולהפחית את צערו, ועליו לעשות זאת מתוך תחושה אמיתית של כאב על מה שעולל לזולתו. רק כך תהיה תשובתו שלמה, וגדולה התשובה שמביאה מיד את הגאולה האמיתית והשלמה על-ידי משיח-צדקנו.
(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך ז, עמ' 13)
|