חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שלושה ניסים
מאמרים נוספים בפרשה
החיים שאחרי החיים
יופי גשמי ושלמות רוחנית
בעלות כללית ובעלות פרטית
חיי שרה כחיי האדם
אין מתנות חינם
מיד הדיוט ליד מלך
פעל בעולם ואל תשכח את עצמך
ההכשרה - חלק מהעבודה
שבועה בחיים הרוחניים
הכוח לקדש חפצים גשמיים
שיחה שהיא למעלה מתורה
השליחות הראשונה והאחרונה
אלוקי השמים ואלוקי הארץ
מבקשים ומיד נענים
להוציא את השושנה מבין החוחים
יחי המלך לעולם
שלושה ניסים
מלך בעצם מהותו
כשפועלים כראוי מובטחת ההצלחה
יש הבדלים והכול שווה
כוח השפעתו של אברהם

ויביאה יצחק האוהלה שרה  אמו (בראשית כד,סז)

פרשתנו מספרת בהרחבה על השליחות ששלח אברהם אבינו את אליעזר עבדו כדי למצוא אישה בעבור בנו, יצחק. אליעזר הביא את רבקה לארץ-ישראל, ועל כך נאמר: "ויביאה יצחק האוהלה שרה אמו, ויקח את רבקה ותהי לו לאישה".

בפסוק הזה יש, לכאורה, אריכות יתרה: המילים "ויביאה יצחק האוהלה שרה אמו" מיותרות, שכן התורה הייתה יכולה לכתוב בפשטות - "ויקח יצחק את רבקה ותהי לו לאישה". מה באה ללמדנו האריכות הזאת?

שינוי הסדר

מבאר רש"י, שכאן רמוזים שלושה ניסים שהתרחשו בימי שרה ופסקו עם מותה, וכשבאה רבקה - חזרו: "נר דלוק מערב שבת לערב שבת, וברכה מצויה בעיסה, וענן קשור על האוהל".

עניין הניסים הללו מובא במדרש, אבל רש"י משנה כמה דברים מהמדרש. ראשית, במדרש מובא נס רביעי - "דלתות פתוחות לרווחה", ורש"י אינו מזכיר נס זה. שנית, רש"י הופך את סדר הניסים המובאים במדרש, מתחיל בנר ומסיים בענן הקשור על האוהל.

שלוש מילים

הטעם לשינויים אלה נובע מאופיים השונה של המדרש ושל פירוש רש"י. המדרש, כשמו, עוסק בדרש, ואילו רש"י בא לפרש "פשוטו של מקרא". לכן גם כשרש"י מביא דברים מהמדרש, הוא מביא רק את הדברים המתחייבים מ"פשוטו של מקרא" והנחוצים להבנתו.

רש"י בא לפרש את המילים "האוהלה שרה אמו", שלכאורה הן מיותרות. מכאן למדנו, שכל אחת ואחת מהן מלמדת דבר-מה: "האוהלה", בה"א הידיעה, רומז לאוהל הידוע, האוהל של שרה, ש"ענן קשור על האוהל". "שרה" - נס הקשור בה ובמעשיה, כפי שלמדנו שהיא לשה בצק בעבור האורחים - "ברכה מצויה בעיסה". והמילה השלישית, "אמו", מרמזת לעניינה של כל אם בישראל - "נר דלוק מערב שבת לערב שבת".

כוחה של ילדה

רש"י מסדר את שלושת הניסים על-פי סדר האירועים בפועל. כאשר יצחק הביא את רבקה לאוהלה של שרה אמו, ראו תחילה את הנס של "ענן קשור על האוהל". לאחר מכן, כשהיא הכינה סעודה, ראו את הנס של "ברכה מצויה בעיסה", וכשהגיע ערב שבת והיא הדליקה נרות - ראו שהנר דלק מערב שבת לערב שבת.

מהדלקת הנרות של רבקה אנו למדים, שאף שהייתה אז רק בת שלוש, וקודם נישואיה, כבר הדליקה נרות שבת. מכאן נלמדת הוראה, שהדלקת נרות שבת שייכת לא רק לנשואות, אלא גם לילדות קטנות מאוד, מגיל שלוש. כאשר בנות ישראל, בנותיהן של שרה ורבקה, מדליקות נרות שבת, הן מכניסות אור של קדושה בביתן ומאירות את סביבתן, בדוגמת הנס שאירע לשרה ולרבקה - "נר דלוק מערב שבת לערב שבת".

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך טו, עמ' 163)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)