חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

יהודי כביכורים

יהודי צריך לחוש, כי הוא בגדר 'ביכורים' לא רק בשעה שהוא עוסק בלימוד התורה וקיום המצוות, אלא גם כשהוא מתעסק בחיי חולין
מאמרים נוספים בפרשה
יהודי מחפש תמיד את הנס
"מצורע" - המצב שלפני הגאולה
למה המשיח נקרא "מצורע"?
כשהקב"ה ישיב אליו כל יהודי
גודל חביבותו של יהודי
כל מילה מדוייקת
לכפר על הזולת
למצוא את המטמון
לעולם יש תקנה
יהודי, בפנימיותו, נשאר טהור
מהנגע באים לגילוי המטמון

ולקחת מראשית כל פרי האדמה (דברים כו,ב)

מצוות הביכורים, שבה נפתחת פרשתנו1, נועדה בפשטות לבטא את רגשי תודתו של יהודי על השפע שהקב"ה העניק לו.2 ביטויים של הכרת-תודה קיימים בתחומים נוספים של חיי התורה והמצוות, החל מאמירת "מודה אני" בקומו של האדם משנתו, דרך ברכת המזון וכדומה. יתרה מזו: אף אצל הגויים, להבדיל, יש המברכים את ה' על המזון.

אולם במצוות הביכורים יש חידוש מיוחד - במצווה זו כורך היהודי את הבעת תודתו גם במעשה ממשי. נוסף על אמירת דברי התודה והשבח בפיו, הוא גם נוטל בפועל "מראשית כל פרי האדמה", מביאו לבית-המקדש ומניחו "לפני ה' אלוקיך". בכך מומחשת ההכרה, שכל הווייתו ברשותו של ה' - במחשבה, בדיבור ואף במעשה.

המקום האמיתי

מצוות הביכורים מסמלת את הקשר של יהודי עם הקב"ה. עם-ישראל נקרא אף הוא 'ביכורים'3, כפי שנאמר4: "כביכורה בתאנה בראשיתה ראיתי אבותיכם". כשם שהביכורים הם ראשית פרי האדמה, כך עם-ישראל הוא ראשית כל הבריאה, כמאמר חז"ל5, ש"מחשבתן של ישראל קדמה לכל דבר".

כשם שהביכורים צריכים להיות מובאים לירושלים, כך מקומו האמיתי של כל יהודי הוא "לפני ה' אלוקיך" - בבית-המקדש. כל יהודי, בתחושתו ובהכרתו, צריך להיות קשור ומחובר עם הקב"ה, בכל תחומי חייו ובכל מציאותו.

כל תחומי החיים

רעיון זה צריך למלא את כל חייו של יהודי. עליו לחוש, כי הוא בגדר 'ביכורים' לא רק בשעה שהוא עוסק בלימוד התורה וקיום המצוות, אלא גם כשהוא מתעסק בחיי חולין - בפרנסה, באכילה ובשתייה וכדומה. הואיל ועיסוקים אלה הם חלק מחייו של יהודי, הרי גם הם חלק מהווייתו כ'ביכורים'.

ואפילו כשמדובר במחשבה אחת, בדיבור אחד או במעשה אחד - הרי כשהוא מתבונן כראוי שגם דברים אלה הם חלק מה'ביכורים' המובאים לבית-המקדש, ודאי ישתדל ויתאמץ שכל דבר, ולו הפעוט ביותר, ייעשה במלוא שימת-הלב והזהירות.

"עד מתי?!"

אמנם שלמותה של מצוות הביכורים תהיה רק בגאולה האמיתית והשלמה, כאשר ייבנה בית-המקדש השלישי, אולם מאחר שעל-פי כל הסימנים אנו עומדים סמוך לבואה של הגאולה, יש להתחזק ביותר בתוכנה של מצוות הביכורים במשמעותה הרוחנית.

ובמיוחד שבמצווה זו ניתנת ליהודי אפשרות ל"וענית ואמרת לפני ה' אלוקיך", יש לנצל אפוא הזדמנות זו לבקשה - "עד מתי?!" רוצים אנו שכבר תבוא הגאולה בפועל ממש! ובוודאי ישמע ה' לזעקת ה'ביכורים' שלו - עם-ישראל - ויזכנו תיכף ומיד ממש לקיים את מצוות הביכורים כפשוטה בגאולה האמיתית והשלמה.

 

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי ספר השיחות תנש"א כרך ב, עמ' 810)

----------

1) דברים כו,א ואילך.

2) ראה חינוך מצווה עב. מצווה תרו.

3) זוהר חלק ג רנג,א (ברעיא מהימנא). וראה זוהר חלק ב קכא, ריש עמוד א.

4) הושע ט,י.

5) בראשית רבה פרשה א,ד. וראה תנא דבי אליהו רבה פרק יד.



 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)