חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:47 זריחה: 6:25 ט' באלול התשפ"ד, 12/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

איך בוחרים את המשובח לקרבן
מאמרים נוספים בפרשה
לצאת לחיים בגישה נכונה
לפרוע את החוב
טענת האומות ותשובת התורה
לחבר את התורה עם הארץ
האור - מטרת הבריאה
האור שנגנז לעתיד לבוא
לא להתנתק מהעולם
מטרת הירידה - עלייה גדולה יותר
לא לזלזל ברגע קטן
בדברים החשובים - רבים הקשיים
האם הדגים זקוקים לשמות
כוחה ומעלתה של האישה
מידה כנגד מידה
לבנות את העולם
כוחות מיוחדים לתקופת החורף
לצאת לחיים בגישה נכונה
הרובד הפנימי שמאחורי התורה
ברכת 'שהחיינו' על אור חדש בתורה
לעבור את החורף באחדות
איך בוחרים את המשובח לקרבן
לאדם ניתן הכוח לחבר

שני בניו של אדם הראשון, קין והבל, הביאו קרבן לה'. פרשתנו מספרת שקין הביא "מפרי האדמה", והקב"ה "לא שעה" אל מנחתו, ואילו הבל הביא "מבכורות צאנו ומחלביהן", והקב"ה קיבל את קרבנו – "ויישע ה' אל הבל ואל מנחתו".

חז"ל מדייקים מלשון התורה, שקין בחר בעבור הקרבן את החלק הגרוע שביבול, ולכן הקב"ה לא פנה אל מנחתו; ואילו הבל, שהביא "מבכורות צאנו ומחלביהן", מהמשובחים שבהם, זכה שקרבנו יתקבל. לפי זה תמוה איך חשב קין שהקב"ה יקבל את קרבנו, כשהוא בוחר דווקא בגרוע שביבול? ועוד, מדוע חרה לו כשראה שקרבנו של הבל נתקבל, הלוא היה ברור שהקרבן המשובח הוא שיתקבל?

טעותו של קין

רש"י מביא בפירושו על התורה מדרש האומר שקין הביא "זרע פשתן". פירוש זה מאיר באור אחר את מעשיהם של קין והבל: קין, שהיה עובד אדמה, הביא מהסוג המשובח ביותר בגידולי האדמה – פשתן; אלא שבסוג זה עצמו הוא בחר בחלק הגרוע שבו. לעומתו, הבל, שהיה רועה צאן, הביא מהסוג הפחות משובח – צאן ולא בקר, אלא שבסוג זה עצמו הביא מהטוב והמשובח שבו - "מבכורות צאנו ומחלביהן".

קין סבר, שהעיקר הוא לבחור בעבור הקרבן את הסוג הנעלה והחשוב ביותר, ואין חשיבות למידת איכותו של החלק הנבחר בתוך הסוג המשובח. גילה הקב"ה שההפך הוא הנכון – לא חשוב הסוג, אבל באותו סוג שממנו מביאים קרבן יש לבחור בעבור הקרבן את החלק האיכותי והמשובח ביותר.

הסוג אינו חשוב

דבר זה מופיע להלכה ברמב"ם. הוא כותב, כי על האדם להביא את קרבנו "מן היפה והמשובח ביותר שבאותו המין שיביא ממנו". בהקשר זה הוא מביא את הפסוק "כל חלב לה'" (כלומר, יש להביא לה' את ה'חלב', החלק המשובח), ומביא ראיה מכך שהקב"ה שעה אל מנחתו של הבל, שהייתה "מבכורות צאנו ומחלביהן".

וכך הנודר קרבן, צריך להביא "מן הגדולים במין שנדר". עשיר לא חייב להביא דווקא שור, הוא יכול להביא גם כבש או עז, ואפילו עוף; אולם מהסוג שממנו הוא מבקש להביא קרבן, עליו לבחור את הטוב והמשובח ביותר.

תודה לקב"ה

הסיבה לזה היא, שבבחירת החלק המשובח יהודי מבטא את הכרתו כי "לה' הארץ ומלואה", הכול שייך לקב"ה, ולכן הוא מגיש לו מראשית היבול ומהטוב שבו. בעלותו של הקב"ה על העולם חלה גם על הסוגים הפחותים יותר, ולכן אין לקבוע שרק הסוגים האיכותיים יותר טובים לקרבן, אלא אפשר להביא קרבן גם מהסוגים הנחותים יותר.

גם יהודי שיש לו מהסוגים הנחותים שבבריאה יכול לקיים את "כל חלב לה'". לכן ההדגשה איננה על הסוג, אלא על הבחירה בתוך הסוג עצמו. רגשי התודה של יהודי לקב"ה צריכים להתבטא בהיותו בוחר בעבור הקרבן את החלק הטוב והמשובח שבאותו סוג, ואז הקב"ה משלם לו בשפע של טוב גשמי ורוחני, מידו המלאה הפתוחה הקדושה והרחבה.

(לקוטי שיחות כרך טו, עמ' 20)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)