אלה שמות האנשים אשר ינחלו לכם את הארץ (במדבר לד,יז)
בני-ישראל כבר סיימו את מסעותיהם ונדודיהם במדבר סיני במשך ארבעים השנים, ועתה הם עומדים לקראת הכניסה לארץ-ישראל. הקב"ה מצווה אותם עכשיו על הליך הנחלתה של הארץ לשבטים: "אלה שמות האנשים אשר ינחלו לכם את הארץ"1, וכאן מוזכרים אלעזר הכוהן ויהושע בן-נון, הממונים על הנחלת הארץ.
בהמשך נצטווה עם-ישראל שנשיא כל שבט ינחיל את הארץ לבני שבטו. ומפרש רש"י: "כל נשיא ונשיא אפוטרופוס לשבטו, ומחלק נחלת השבט... ובורר לכל אחד ואחד חלק הגון".
ראש העם
כשמתבוננים בלשון שבה נאמרו הדברים מתברר, שהקב"ה אינו אומר לנשיאים להנחיל את הארץ לבני-ישראל, אלא שהם ינחלו אותה בעבורם. כלומר, נשיא השבט הוא הנוחל את הארץ, ואין עוד צורך בשום פעולה של הנחלת הנחלה לבני השבט, שכן כאשר הנשיא נוחל את הארץ - הרי זה כאילו כל אחד ואחד מבני שבטו נחל את נחלתו.
דבר זה מבטא את מהותו של נשיא בישראל, שאינו רק בבחינת נציג של העם, אלא "הנשיא הוא הכול"2 - הוא ראש השבט, והיחס בינו לבין אנשי השבט הוא כמו היחס של ראש האדם לשאר איברי הגוף.
בחירת הקב"ה
מהות זו של הנשיא באה מצד בחירת הקב"ה בו. שכן נוסף על היותו נבחר מצד העם, שמינוהו לנציגם ולשליחם, כדי שידאג לכל צורכיהם - נשיא בישראל נתמנה גם על-ידי הקב"ה.
דבר זה מקנה לנשיא מעמד מיוחד בשני היבטים: א) הוא אינו רק שליח ונציג של הציבור, אלא הוא בבחינת ה'ראש' שלהם, שבידו הסמכות על כל ענייניהם. ב) מכיוון שהוא מונה על-ידי הקב"ה לנשיא העם, הרי "הנשיא הוא הכול", ומכאן שסמכותו נוגעת לא רק לצורכי הכלל, אלא גם לצורכי הפרט והיחיד.
טובה אישית
אנו רואים זאת יפה גם בעניין הנחלת הארץ. תפקידו של הנשיא הוא לא רק לנחול את הארץ בשביל שבטו, אלא הוא גם נדרש לברור "לכל אחד ואחד חלק הגון". הנשיא מכניס את עצמו לתוך עולמו של כל אחד ואחד מבני השבט ובוחר בשבילו את החלק המתאים לו ביותר, על-פי תכונותיו וצרכיו.
ומכאן הוראה לדורות:
כאשר נשיא בישראל מטיל על אדם תפקיד כלשהו, אין זה רק לטובת הכלל, אלא זו גם טובתו הפרטית של אותו אדם. אם נשיא הדור הורה לנו לעסוק בהפצת היהדות, צריך כל אחד ואחד מאנשי הדור לדעת, שזו גם טובתו הפרטית והאישית. נשיא הדור 'ברר' לכל אחד ואחד מאיתנו את ה'חלק הגון' והוא מתחנן3: "ובחרת בחיים!" - כי זו טובתו הפרטית בגשמיות וברוחניות.
(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך לג, עמ' 199)
----------
1) במדבר לד,יז.
2) לשון רש"י שם כא,כא.
3) דברים ל,יט.
|