חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

השראת השכינה בלי קיצורי-דרך
מאמרים נוספים בפרשה
מציאות שלמה
שמחת התורה והסליחה
לעבוד בידיים ולשמור על ראש שקט
השבת ומלאכת המשכן
הפרנסה היא רק מכשיר
בלי מעורבות אישית
השראת השכינה בלי קיצורי-דרך
האש למען האפר
לומדי תורה ותפקידם
כשמשה מצווה - אין הפרעות
עד הפרט האחרון
אומנות מיוחדת של הנשים
בלי הבדלי מעמדות
המשכן - כפרה על העגל
כוחו של מעשה גשמי
לא לזלזל בכוחו של אדם
משה מאחד את העם
בית-המקדש עומד שלם ומוכן
הקב"ה שוכן דווקא למטה
שלמות מקבלים ממשה רבנו
לפעמים מדלגים על הסדר
יהודי מרגיש שהכול לה'
שלושה שלבים בהתעלות
אחרי ההעלם באה ההתגלות
כשיורד החושך, יוצאים למסע

וביום השביעי יהיה לכם קודש (שמות לה,ב)

בתחילת פרשתנו התורה מספרת, שמשה הקהיל את כל ישראל "ויאמר להם" את הציווי לשמור שבת. מיד לאחר מכן התורה ממשיכה ומספרת על אמירה נוספת של משה: "ויאמר משה", וכאן הוא מוסר לבני-ישראל את הציווי על בניית המשכן.

בעצם הפרשיות הללו עוסקות בבניית המשכן. הציווי על שמירת שבת נכנס לתוך זה כדי ללמדנו שעשיית המשכן אינה דוחה את השבת. על-פי זה יש להבין מדוע פתח משה בציווי על השבת, שאינו אלא פרט בהוראות בניית המשכן (שלא יבנוהו בשבת), ולא התחיל לומר את הציווי המרכזי – על מלאכת המשכן – ואחר-כך היה מציין את השבת.

לא דוחה שבת

בסדר הדברים הזה ביקש משה רבנו להמחיש את חשיבותה העצומה של השבת, שבגלל חשיבותה זאת אפילו מלאכת המשכן אינה דוחה את השבת. את הציווי על השבת כבר שמעו בני-ישראל קודם-לכן - בעשרת הדיברות. זה היה במעמד כל ישראל, והכול ראו את הקולות וענו על כל דיבר "הן".

אכן, המשכן הוא דבר גדול ועיקרי, כפי שאומר הקב"ה: "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם". על-ידו השכינה שורה בישראל. ועם זה, לא ייתכן שהציווי על המשכן ידחה את השבת, שהיא אחד מעשרת הדיברות. לכן הקדים משה רבנו את השבת לפני הציווי על מלאכת המשכן, כדי לציין את חשיבותו ואת היותו קדום (במעלתו) לציווי על מלאכת המשכן, שמשום כך אינו נדחה מפני מלאכת המשכן.

הדגשת החשיבות

יתרה מזו: כאשר קוראים את התחלת הפרשה: "ויקהל משה... ששת ימים תיעשה מלאכה וביום השביעי יהיה לכם קודש", נראה שהקהלת כל עדת בני-ישראל הייתה בעיקר לצורך האזהרה על השבת, ורק אחר-כך נאמר גם הציווי על מלאכת המשכן.

בכך אנו רואים, שאף-על-פי שהציווי על השבת בהקשר זה הוא רק פרט בציווי על מלאכת המשכן, בכל-זאת עשאו משה דבר עיקרי והזהיר את בני-ישראל באמירה מיוחדת, שבאה ראשונה, כדי להדגיש את חשיבותה הרבה.

להזהיר מאיסור

ומכאן אנו יכולים ללמוד הוראה עד כמה חשוב הוא עניין "לאפרושי מאיסורא" (להזהיר מפני האיסור): גם כאשר האדם עסוק בדברים הנעלים ביותר, ועד הדבר העיקרי ביותר – השראת השכינה כאן למטה – מצווה אותו התורה שבשעת מעשה (ועוד קודם-לכן) עליו לדעת ולהיזהר עד הקצה האחרון ממעשה אסור.

יכול הוא לחשוב שעל-ידי שיעבור על האיסור יקדים את השראת השכינה (כפי שעל-ידי מלאכת המשכן בשבת היו מסיימים את הקמתו קודם לכן), אולם הקב"ה מזהיר שהשראת השכינה יכולה להיות רק על-פי רצונו, והיא צריכה להיעשות מתוך שמירה על כל איסורי התורה. רק כך זוכים לבנות משכן אמיתי לקב"ה, שבו יקויים "ושכנתי בתוכם"

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך יא, עמ' 158)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)