חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

יהודי נשאר יהודי
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1333 - כל המדורים ברצף
המורים והמחנכים ראויים לתודה
יש חדש
מיתת אהרון וחורבן המקדש
גלות וגאולה
עונש או פרס
מקור העצבות
הלוואה ושכרה
אריכות הגלות
יהודי נשאר יהודי
תשעה באב נדחה

ביום חמישי שעבר עמד ירמיהו קמינסקי ליד מצבת אביו, בהר-הזיתים בירושלים. זה היה יום השנה לפטירת האב. המחשבות נשאו את ירמיהו (40), תושב ירושלים המשמש מרצה בכיר במכון הטכנולוגי בחולון למדעי המחשב ולמתמטיקה, לימים שבהם חשף לפניו אביו את הסיפור המסעיר והמרתק שמאחוריו.

אביו נולד בקרקוב, בשנת 1919. אימו של האב, סלמה גליקשטיין, ראתה את אווירת ההסתה נגד היהודים ובליבה גמלה ההחלטה שבנה הקטן לא יגדל כיהודי. את ההחלטה החליטה לבדה, מכיוון שבעלה נפטר זמן קצר לפני הלידה.

גדל כנוצרי

בעירייה היו שני פנקסים – יהודי ונוצרי. כשהילד נולד הלכה האם למשרדי מרשם האוכלוסין וביקשה לרשום אותו בפנקס האוכלוסייה הנוצרית. היא החליפה את שם המשפחה לקמינסקי, שלא היה מזוהה עם היהודים. לבנה נתנה את השם ברוניסלב. היא גם לא הכניסה אותו בבריתו של אברהם אבינו.

הילד ברוניסלב גדל כילד נוצרי לכל דבר. הוא למד בבית-הספר המקומי והשתתף בטקסים בכנסייה. מעולם לא שמע מאימו מילה על זהותו האמיתית. אולם אירוע מסעיר שחווה בהיותו בן ארבע-עשרה שינה את חייו.

הנשמה מתעוררת

זה היה בסיום טקס בכנסייה. הנער יצא עם חבריו, ובדרך הביתה נתקלו בנער יהודי. קבוצת הנערים התנפלה עליו, קיללה אותו והִכתה אותו בכל חלקי גופו. הנער שכב מדמם באמצע הכביש. ברוניסלב קפא על מקומו. כשחבריו התרחקו ניגש לנער, הרים אותו, וסייע לו להגיע אל ביתו.

מזועזע חזר ברוניסלב לביתו, שבו שהו אימו ודודתו. בהתרגשות סיפר להן על האירוע. "למה לשנוא כל-כך את היהודים?", שאל בזעם, "מניין באה שנאה יוקדת כזאת?". הדודה לא יכלה לשאת את כאבו של הנער, דפקה על השולחן ואמרה בקול: "זהו, דיי עם השקר הזה. אתה יהודי, אימא יהודייה וכל בני המשפחה שלנו יהודים".

הגילוי טלטל את הנער הצעיר. הוא עזב את בית-הספר שבו למד, ואף הלך ללשכת מרשם האוכלוסין ודרש שיעבירו את שמו לפנקס היהודי. הפקיד סירב בתחילה, אך לבסוף נכנע. בדרך-לא-דרך הגיע הנער אל ביתו של רב בקרקוב. "אבא עבר ברית מילה וקיבל את השם אברהם-ברוך", מספר ירמיהו.

שירה יהודית

כשפרצה המלחמה גויס האב לפרטיזנים, נתפס בידי הנאצים, נידון למוות, וניצל בנס גדול לאחר שמפקד האס-אס נזכר כי טייל איתו בעבר בפולין. הוא נשלח למחנה הריכוז מאוטהאוזן אך שרד. לאחר המלחמה עבר לצרפת, הקים משפחה ונעשה משורר. ספרו 'קידוש השם' מכנס שירים המבטאים אמונה ותקווה.

"אבא נפטר בבית", מספר ירמיהו, המתפלל בקביעות בבית-חב"ד בקטמון. "אימא התקשרה לחבר טוב של אבא, הרב יהושע מרגי, משלוחי חב"ד בפריז. הוא טיפל בסידורי ההלוויה ובהבאתו לקבורה בירושלים. סיפורו של אבא ממחיש את כוחה של הנשמה היהודית".


"מניין השנאה?!". ירמיהו קמינסקי ואביו


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)