חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הרב הצבאי של 'צבא אנדרס'
חיים יהודים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1197 - כל המדורים ברצף
לחזור לעצמאות רוחנית
יש חדש
הלכות חנוכה ולקחיהן
חנוכה
תענוג אמיתי
זכות הסבא
בשמן קדשי משחתיו
אור מאחורי החושך
הרב הצבאי של 'צבא אנדרס'
נר חנוכה בערב-שבת

הרב פינחס רוזנגרטן עבר את גיל תשעים, אך זיכרונו חד כתער. כשהוא מספר את הסיפור המפתיע על ימי היותו הרב הצבאי של צבא פולין, בימי מלחמת-העולם השנייה, המושג 'גבורה' מקבל משמעות חדשה. הוא שירת בצבא הזה בדרגה המקבילה לסגן-אלוף.

הצבא הזה, המכונה 'צבא אנדרס', על שם מפקדו הפולני, הוקם בעקבות פלישת הנאצים לברית-המועצות. פולין כבר חולקה קודם לכן בין גרמניה הנאצית ובין ברית-המועצות. יותר ממיליון חיילים ואזרחים פולנים, כשליש מהם יהודים, נאסרו והוגלו למעמקי רוסיה. רובם נכלאו והועבדו בפרך. אבל כשפלשה גרמניה לברית-המועצות, נחתם הסכם בין הממשלה הפולנית הגולה ובין הסובייטים, ובעקבותיו שוחררו האסירים הפולנים והוקם צבא פולני אוטונומי, שהיה אמור להצטרף בבוא היום למלחמה נגד גרמניה.

כתב מהזיכרון

הרב רוזנגרטן היה בין הפליטים שנמלטו מזרחה, לאזור הכיבוש הרוסי. כשהוכרז על הקמת הצבא הפולני, החליט להתגייס לשורותיו. "לפני המלחמה שימש בן-דודי, הרב שטיינברג, רב צבאי בצבא הפולני, והוא נרצח בידי הנאצים. החלטתי להתגייס ולמלא תפקיד זה בצבא החדש", הוא מספר.

כרב צבאי היה אמור לדאוג לשירותי דת, אבל תשמישי קדושה לא היו בהישג-יד, לנוכח הרדיפה של השלטון הקומוניסטי את דת-ישראל. "היה לנו חייל, הרב פינחס טמפלר, שידע את מלאכת כתיבת סת"ם. הוא כתב פרשיות לתפילין ואף כתב מזיכרונו קטעי תפילה, ששימשו את החיילים", מספר הרב רוזנגרטן.

השם עמכם

הוא היה מבקר את החיילים היהודים שאושפזו. "הייתי יושב ואומר איתם קטעי תפילה, והם היו חוזרים אחריי מילה במילה. התפילות הקלו את סבלם. ניהלנו רישומים של הנפטרים, כדי למנוע בעיות עגינות. את הרישומים האלה עשינו בעמודים ריקים בתוך ספרי תעמולה סובייטיים, שקנינו בזול".

לאחר זמן הוחלט להעביר את הצבא הפולני למזרח התיכון. הם הגיעו לאיראן, ושם הוזמנו החיילים היהודים לבתי התושבים והתארחו אצלם לסעודות שבת וחג. משם העבירו אותם לארץ-ישראל. "כשחצינו את הגבול היינו כחולמים", מתרגש הרב רוזנגרטן. "צעדנו בשדות הארץ, ופתאום ראינו חקלאים יהודים שעיבדו את שדותיהם. בירכתי אותם בברכתו של בועז: 'השם עמכם'. הם נדהמו. התחלתי לומר פסוקים וקטעי משניות, ותדהמתם גדלה שבעתיים".

שערורייה מדינית

במהלך שהייתם חוללו החיילים היהודים שערורייה מדינית. הם ביקרו בכותל המערבי, והערבים הפיצו שמועה שיהודים עלו לכבוש את הר-הבית בכוח צבאי חמוש. "המפקדה הפולנית קיבלה מחאה חריפה מאוד מהנציב העליון הבריטי. ננזפנו כהוגן, והוזהרנו שלא לעשות סיורים מסוג זה בעתיד", הוא מחייך.

חיילים יהודים רבים ערקו בשלב הזה מיחידותיהם ונשארו בארץ. הרב רוזנגרטן החליט להישאר עם חייליו עד הסוף. עם תום המלחמה עלה לארץ וקבע את ביתו בשכונת רחביה בירושלים. כאן היה מחנך ומנהל בתי-ספר תיכוניים. הוא יצא בשליחות הסוכנות היהודית לאוסטרליה, להקים רשת מוסדות דתיים, וגם היה שותף בהקמת בית-הכנסת הנשיא ברחביה.

הרב רוזנגרטן. שירותי דת בימים של רדיפת הדת


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)