חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:46 זריחה: 6:25 י"א באלול התשפ"ד, 14/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הכנסת אורחים בשקל
חיים יהודים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1192 - כל המדורים ברצף
מופת של מסירות-נפש
יש חדש
הכוח לכבוש עולם שלם
גם זו לטובה
ראויים לזכות
האח האובד
זכות העקדה
לשכינה לא קר
הכנסת אורחים בשקל
ליווי האורח

את בית התמחוי הראשון בעולם הקים אברהם אבינו. כל עובר ושב הוזמן להיכנס לאוהלו, לסעוד את ליבו. כיום יש בתי תמחוי כמעט בכל עיר ועיירה בארץ. רבים מבתי-חב"ד מפעילים בתי-תמחוי, המעניקים ארוחה חמה לכל אדם רעב. אולם אחד הראשונים הוא 'בית התבשיל' בבני-ברק, בניהולם של ר' שמחה קרקובסקי ור' ישראל לייכטר.

היוזמה באה לפני כעשרים וחמש שנה, מאת האדמו"ר מללוב זצ"ל. כמה וכמה פעמים התבטא באוזני חסידיו, שצריך היה לקבוע מקום שבו יוכל כל אדם לקבל ארוחה חמה. השניים החליטו להרים את הכפפה. ההתחלה הייתה צנועה. חדר שכור, בישול ביתי. אט-אט החלו להגיע עוד ועוד אנשים, המקום התרחב, וכיום זה מפעל גדול ורחב של מעשי חסד ועזרה לזולת.

מטבח בליזנסק

ר' שמחה, בן 57, הוא דמות מכובדת בחסידות ללוב. משמש בקודש בחצר האדמו"ר, ורבים מציינים את תרומתו החשובה להמשך דרכה של חסידות ללוב אחרי הסתלקות האדמו"ר בליל יום-הכיפורים האחרון. הוא היה המושך בחוטים להעברה השקטה והמוסכמת של ההנהגה לשלושת בניו של האדמו"ר. אבל עיקר עיסוקו הוא בבית התבשיל ובשאר מפעלי חסד.

הוא האיש שמפעיל מדי שנה בשנה מטבח גדול ליד קברו של רבי אלימלך מליזנסק, לקראת יום-ההילולא שלו. הוא מטיס לשם צוות טבחים ומשגיחי כשרות, עם מצרכי מזון שאין להשיג בשוק המקומי. אנשיו גם דואגים לאספקת לחם ודברי מאפה כשרים למהדרין. וכך כל הבאים להשתטח על ציון הצדיק נהנים מארוחות מלאות. "זה לזכות הצדיק", הוא אומר.

בזכות ולא בחסד

לא קל לראיין אותו. הוא מתרוצץ ללא הרף בין המשרד, המטבח ואולם האוכל. באולם סועדים את ליבם יהודים מכל שכבות הציבור. "מכיוון שאנו ממוקמים בבני-ברק, היו מי שחשבו שבית התבשיל מיועד לחרדים בלבד", הוא מסביר. "העברנו את המסר שכל מי שיבוא לאכול יתקבל בסבר פנים יפות. כפי שאפשר לראות, יש פה סועדים מכל הסוגים ומכל הגוונים".

הארוחה ניתנת תמורת שקל אחד. למה שקל? כדי לתת תחושה של כבוד, שכביכול הסועדים קיבלו את הארוחה בזכות ולא בחסד. "אנחנו פתוחים גם בערבי שבתות וחגים", מציין ר' שמחה. "אפילו סעודה מפסקת בערב יום-הכפורים וארוחה בצאת הצום מוענקת לכל המעוניין".

תרומות קטנות

מהר מאוד מתברר כי בית התבשיל הוא קצה קרחון למגוון רחב של מעשי חסד. משפחות שמתקשות להפקיד את סודן אצל ארגוני סיוע אחרים מוצאות פה את הכתובת למצוקתן. מאות משפחות מקבלות מדי יום ביומו ארוחות חמות לביתן. קשישים המתגוררים בגפם. משפחות שבהן האישה חולה. נכים שאינם יכולים לדאוג לעצמם. עולם שלם של חסד אמיתי. המזון ניתן חינם או תמורת כמה שקלים, על-פי הערכה מקצועית של המצב הכלכלי.

מפעל החסד הזה מתקיים בעיקרו מתרומות קטנות. הממשלה נותנת תמיכה זעומה, אבל הציבור תורם. ארוחת הצהריים ביום ראשון השבוע הייתה תרומת מתן ונעמי, לכבוד יום חתונתם. היה מי שסיפר להם על מנהג יפה שהיה בעבר, שבכל חתונה נפתחו שולחנות לעניים. הם החליטו לתרום יום של ארוחה חמה בבית התבשיל. כך מתרחב מעגל החסד ומוצא לו עוד שותפים.

קרקובסקי (משמאל) לצד האדמו"ר מללוב בביקור ב'בית התבשיל'


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)