חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

נטילת ידיים בשבת
פינת ההלכה והמנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1116 - כל המדורים ברצף
הילדים ממחישים אחדות
יש חדש
התאחדות האורות לעתיד לבוא
ל"ג בעומר
כיצד נעשים צדיק
התגלות בחתונה
נפתח הצינור
ראייה ושמיעה
עלה לנגן ולא ירד
נטילת ידיים בשבת

שאלה: במה יש להיזהר בשעת נטילת ידיים בשבת?

תשובה: בשני פרטים חשוב להיזהר בשבת:

א) הסרת חציצה: כל לכלוך או חומר שמקפידים עליו, חוצץ בין היד לבין מי הנטילה. לכלוך הנמצא בחלק הציפורן הבולט מעבר לבשר האצבע, חוצץ לדעת הכול, וחייבים לנקותו לפני הנטילה.

בשבת מפנים את החוד של מכשיר הניקוי כנגד הבשר שתחת הציפורן, כדי שלא יגרר את הציפורן עצמה, כשמסירים את הלכלוך, משום מלאכת 'ממחק'. לכן עדיף להשתמש בקיסם, או לקפל נייר וליצור חוד, ולא בסכין או בציפורן.

ב) ניגוב הידיים: אסור לכבס בגד בשבת (מלאכת 'מְלַבֵּן'), ואף "שרייתו - זהו כיבוסו". לכן לדעת השולחן-ערוך ושו"ע אדמו"ר הזקן, לאחר הנטילה טוב לשפשף היטב את הידיים זו בזו, כדי לנער מהן את המים לפני הניגוב, אף שמעיקר הדין מותר לנגב מיד, מכיוון שהניגוב הוא "דרך לכלוך" (וגם המגבת אינה זקוקה לכיבוס).

רצוי גם לפזר את הניגוב על פני שטח גדול מהמגבת, כדי שלא יצטברו מים במקום אחד. רק במגבת עבה ויבשה, הסופגת את כל המים, אפשר לנגב ללא ניעור.

לעומת זה, לדעת הרמ"א וה'משנה ברורה' מותר תמיד לנגב את הידיים ללא ניעור. לפי ה'משנה ברורה', נזהרים בזה רק כשמנגבים מים מרובים, כמו כשנשפך משהו על השולחן, ולא במים מועטים כמו בניגוב ידיים.

מקורות: שו"ע או"ח סי' קסא ס"א, שו"ע אדמו"ר הזקן ס"ג וביאור הלכה; סי' שב ס"י, רמ"א ונו"כ, שו"ע אדמו"ר הזקן סכ"א, משנה ברורה וכף החיים.הגהות הגר"מ אליהו לקיצור שו"ע סי' פ ס"ק כב.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)