חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:49 זריחה: 6:24 ט' באלול התשפ"ד, 12/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

יצאו לחפש את תיבת נח
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 1084 - כל המדורים ברצף
כי מלאה הארץ חמאס
יש חדש
המבול יצר עולם של תשובה
אותיות התורה והתפילה
'מלמד' לתפילה
התורם האלמוני
ימות המשיח
לרוץ בזהירות
יצאו לחפש את תיבת נח
מדיני ראש-חודש

חוקר צרפתי, פרנאן נווארה שמו, יצא לפני שתים-עשרה שנה לחפש את תיבת נח. הוא טיפס על הר אררט שבטורקיה, עד גובה 4200 מטרים, והוריד משם קורת עץ מאובנת בצורת זווית. הקורה נשלחה לבדיקה במעבדה איזוטופית באוניברסיטת קליפורניה, והחוקרים קבעו כי גילה מתאים לתקופה מאוחרת מזו של המבול. "הקורה איננה חלק מן התיבה הקדומה", קבעו המדענים.

נווארה העביר את הקורה למעבדות האיזוטופים באוניברסיטאות פריז, מדריד ובורדו. שם סברו כי היא כבת 5000 שנה, ו'זיהום' של פחמן צעיר יותר השפיע על הבדיקה בארה"ב. בשנה הבאה טיפסו נווארה וקבוצת חוקרים מן המכון הארקטי של ארה"ב פעם נוספת אל ההר, ושוב הביאו שרידי קורות עץ. גם הפעם לא הייתה תמימות דעים סביב הממצאים.

לא עומדת למבחן

הפרופ' משה גרסיאל, בעבר ראש המחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן, ומומחה לסוגיות בתנ"ך לאור הארכאולוגיה, מספר את הסיפור הזה ומחווה בידו תנועת ביטול. הוא בכלל לא מבין את הלהיטות למצוא את שרידי התיבה. "נקודת-היסוד היא שמשה אמת ותורתו אמת", הוא אומר. "לא נראה לי רציני להעמיד את דברי התורה על ממצא ארכאולוגי שנמצא או לא נמצא".

לדעתו, עצם הניסיון להעמיד את התורה למבחן על-פי כלים מדעיים, פסול מיסודו. "קח את הרי אררט כדוגמה. במקום יש המון משקעי מים. סביר להניח שבמשך השנים נמחק כל שריד מהתיבה. אבל גם אם נניח שנמצא איזה שריד, מי יכול להוכיח שהוא שייך לתקופת המבול?! הנה אתה רואה את המחלוקת סביב הממצאים שנמצאו".

קביעות יומרניות

את הדברים הללו אומר הפרופ' גרסיאל גם בפורומים מדעיים מקצועיים. בקהילה המדעית יש כלפיו הערכה רבה. כיום, בגיל 71, הוא מקדיש מזמנו כדי לחזור ולהסביר, שאם המדע לא מצא הוכחות לדברי התורה, הדבר נובע מכך שהמדע אינו יודע לחקור ולא בגלל סיבה אחרת.

"חוקרים חיפשו בעבר ממצאים ארכאולוגיים של כיבוש יריחו על-ידי יהושע", הוא מסביר. "הם לא מצאו ממצאים, ומיהרו להציג מסקנות. כל מי שעוסק בארכאולוגיה יודע, שכאשר חופרים תל, שאמורים להימצא בו ממצאים ארכאולוגיים, חופרים רק 20% עד 40% ממנו, בגלל העלות הכספית הגבוהה של החפירה. להגיע למסקנות על בסיס חפירה בשטח קטן כל-כך, זה מאוד יומרני ולא-מקצועי. יש גם קושי באיתור מדוייק של אתרי המקרא, שכן התושבים נדדו מגבעה אחת לחברתה ומקום היישובים השתנה.

ההוכחות נמצאו

ויש גם דוגמאות הפוכות. "חוקרים טענו בעבר, שתיאור מערכת הנשק של גוליית אינו תואם את התקופה שבה הקרב התרחש. לדעתם, מצחת נחושת הופיעה רק בתקופה האשורית. והנה התברר שבמוזאון ביוון מוצגת קדרה ובה ציור של לוחמים מאותה תקופה, שמתאימים בדיוק לתיאור התנ"ך.

"התורה היא אמת, ואם לא נמצאו הוכחות מדעיות, הדבר נובע מכך שלא כל הממצאים נחשפו", הוא מסכם. "ארכאולוגיה הוא מדע מתפתח, והידיעות שלנו הן כטיפה בים. אי-אפשר לראות בה הוכחה מדעית סופית".

הפרופ' גרסיאל: "הידיעות שלנו הן כטיפה בים"


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)