חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

רפואה והלכה בכפיפה אחת
חיים יהודים


מאת: זלמן רודרמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע - 1050, כל המדורים ברצף
הצו האלוקי כבסיס לערכים
ספרים
למלא את הימים
יצר טוב ויצר הרע
להיגמל מחסדים
כוחה של ברכה
גמילות-חסדים
גלגלי אור
רפואה והלכה בכפיפה אחת
דיני גמ"ח

האנציקלופדיה הזאת עולה דרך-קבע על שולחנם של גדולי התורה ופוסקי ההלכה. זו 'אנציקלופדיה הלכתית רפואית' (בהוצאת 'מכון שלזינגר'), שהשבוע הושקה מהדורתה החדשה. שבעה כרכים עם כמאה ערכים מקיפים, שבכל אחד ואחד מהם עשרות נושאים ותת-נושאים. לקראת השבת שבה נקרא ונלמד על ה"רשות שניתנה לרופא לרפאות", פגשנו לשיחה את מחברהּ, הרב פרופ' אברהם שטיינברג.

רבים שואלים איך הרפואה המתפתחת בצעדי ענק מדי יום ביומו יכולה להתנהל על-פי ההלכה שנפסקה לפני דורות רבים כל-כך. "זה כל היופי!", משיב שטיינברג בהתלהבות, "להיווכח כיצד התורה היא 'תורת חיים' ויש בה היסודות לכל המצבים וההתפתחויות".

תשובה לכל שאלה

הרב שטיינברג מציין לדוגמה את תרומת האיברים, שהיא תחום חדש יחסית ברפואה: "כדי לברר את דעת ההלכה בנושא, נפנה לתלמוד הירושלמי ולכסף-משנה ולרדב"ז הדנים בשאלה, אם מותר לאדם להכניס את עצמו לספק-סכנה כדי להציל אדם אחר מסכנה ודאית. לעומת זה, בשאלה אם מותר ליטול איברים מן המת כדי להשתילם באדם חי, נפנה לסוגיות תלמודיות במסכת חולין ויומא הדנות באיסור ניוול המת ובגדרי מצוות קבורה".

המבנה הסדור של הערכים באנציקלופדיה והשפה הבהירה שבה הם מוגשים, מכניסים בקלילות כל מעיין – לאו-דווקא רופא או רב – לעובי הנושא הנדון. תחילה ניתנים רקע היסטורי ורקע רפואי. לאחר מכן מוצגים ההיבטים האתיים והמשפטיים-אזרחיים. ולבסוף נפרסת דעת ההלכה שהיא, מטבע הדברים, עיקר הכובד בכל ערך וערך.

הרפואה כמצווה

הרב פרופ' שטיינברג (69) נולד במחנה-עקורים בעיר הופ שבגרמניה. הוריו הגיעו לשם לאחר שעשו את ימי המלחמה בערבות סיביר. בגיל שנה, בערך, עלה עם הוריו לארץ. בשנות ילדותו למד תורה בעיקר עם אביו, שהיה רב בקריית-ים. אחר-כך למד בישיבת מרכז-הרב ולאחריה פנה לבית-הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית.

"חיפשתי תחום-עיסוק שישלב תורה עם מדע", הוא אומר. "מצאתי שאין תחום שבו החיבור מושלם מהרפואה. נוסף על העובדה שלהלכה יש הרבה מאוד לומר בענייני רפואה, הרי שעצם הריפוי הוא מצווה, כפי שנכתב בשולחן-ערוך: 'והאי רשות (לרפא) – מצווה היא!'".

ועדה ממשלתית

עם השנים התמחה שטיינברג ברפואת ילדים ובנירולוגיה של ילדים, בכמה מרכזים רפואיים בארץ ובארה"ב. הוא עמד בראש התכנית לאתיקה רפואית של האוניברסיטה העברית והדסה, והאנציקלופדיה שחיבר זיכתה אותו בכמה וכמה פרסים נחשבים, ובהם 'פרס ישראל'.

לפני כמה שנים מונה לעמוד בראש ועדה ממשלתית שהוסמכה לגבש את חוק 'חולה הנוטה למות', על שלל היבטיו המורכבים. המלצות הוועדה נתקבלו לפני כשנה בחוק שנכנס לתוקפו לפני כחודש וחצי. העובדה שהוא עמד בראש הוועדה (שבה השתתפו יותר משישים חברים מלומדים) גרמה שמסקנותיה מקובלות, לדבריו, על דעתם של פוסקי הדור. הרב פרופ' שטיינברג רואה בכך גם דגם מוצלח לחיקוי בתחומים נוספים. "אפשר להשיג הישגים דתיים והלכתיים רבים, תוך שימוש נבון בכלים מדעיים. כך אפשר גם לנטרל את תחושת הכפייה והאנטגוניזם", הוא אומר.

הרב פרופ' שטיינברג: הישגים הלכתיים תוך שימוש בכלים מדעיים


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)