חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:50 זריחה: 6:24 ח' באלול התשפ"ד, 11/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

ספר-תורה שאבד ופרוכת בלויה
חיים יהודיים


מאת: זלמן רודרמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1032 - כל המדורים ברצף
השמחה שמגלה מי אנחנו
חדש על המדף
יהודי אינו מתנתק מהתורה
שמחת-תורה
גילוי שכינה
ספר-תורה שניצל והציל
שואבים אוצרות
פריצת גדרי הגלות
ספר-תורה שאבד ופרוכת בלויה
הכול עולים לתורה

אחת מתמונות הילדות החרותות עמוק בליבו של נפתלי דרזנר היא דמותו של אחיו הבכור, מנשה, בעת עלייתו ארצה. מנשה ירד מכבש האנייה בנמל חיפה, חובק בידיו ספר-תורה, ופניו קורנות מאושר על שזכה להביא את הספר לארץ.

נפתלי, הצעיר במשפחתו, הוא כיום בן שמונים, ומתגורר ביישוב שערי-תקווה. כשהיה כבן שש החליטו הוריו לעלות לארץ. השלטונות הבריטיים דרשו אז מכל מי שרצה לעלות ארצה להוכיח כי ברשותו לפחות אלף לירות סטרלינג. האב, אפרים-זלמן, לא התקשה לעשות זאת, שכן היה בעליה של טחנת-קמח ונחשב אמיד.

הספר אותר

משפחת דרזנר הגיעה לארץ בשלבים. ראשון עלה האב (בשנת תרצ"ג), וקנה כאן מלון. בהמשך הגיע אח אחד, אחר-כך האם ושני ילדיה הקטנים – נפתלי ויחיאל-דב, ולבסוף הגיע האח הגדול, מנשה. חייו של נפתלי היו סוערים ורבי-מאורעות. בגיל חמש-עשרה כבר הצטרף לשורות האצ"ל, ולפני כמחצית השנה פרש מניהול מוזאון הארגון, השוכן בבית ז'בוטינסקי בתל-אביב.

לפני כמה שנים החליט להתחקות על עקבות ספר-התורה שהביא אחיו לארץ. חיפושיו הובילוהו לבית-אבות בגבעתיים. לאחר שתדלנות נמרצת ניאות מנהל המקום להניח לו לנסות לזהות את הספר, שלטענתו שייך למשפחתו. "לזהות את הספר לא יכולתי, מפני שהייתי כבן שש כשראיתיו בפעם האחרונה, אך לא התקשיתי למצוא סימן-היכר מזהה – על עצי-החיים של אחד הספרים בארון-הקודש היו חרותים שמותיהם של סבי ושל סבתי", הוא אומר.

הרוג המלכות

ספר-התורה הועבר לארון-הקודש בבית-הכנסת בשערי-תקווה, אך בכך לא תם הסיפור. לפני כשנה נודע לו באקראי, מפי אחד המבקרים במוזאון האצ"ל, כי  בידי תושב בני-ברק מצויה פרוכת בלויה של ארון-קודש, שהוקדשה בזמנה לזכר אחיו יחיאל-דב הי"ד. בירור מהיר הביאו לביתו של חסיד בוהוש, ושם עמד נפעם מול הפרוכת.

וזה הסיפור: בחורף תש"ז תפסו שוטרים בריטים מכונית ובה חמישה אנשי אצ"ל חמושים. אחד מהם היה יחיאל-דב, שהתכסה בשם דב רוזנבוים. נהג המכונית נורה ונהרג במקום, והארבעה האחרים הועברו לבית-סוהר בירושלים. הם עונו באכזריות ולאחר מכן נידונו לתלייה. היישוב היהודי התגייס להצלתם, אך האנגלים העבירום בחשאי לכלא עכו ובכ"ז בניסן (תש"ז) תלו את הארבעה, מתוך זלזול בוטה אפילו בחוק הבריטי.

פרוכת משופצת

כחודשיים לאחר מכן נפטר האב, משיברון-לב, והוא בן חמישים ותשע. האלמנה והאם השכולה, החליטה לתרום לזכר בנה פרוכת לארון-הקודש בבית-מדרשו של האדמו"ר הקודם מבוהוש, בתל-אביב. ברבות השנים הוסרה הפרוכת הבלויה וכך הגיעה לידי החסיד מבני-ברק.

לפני כמה חודשים נמסרה הפרוכת לידי נפתלי. היא שופצה ובמועדים מיוחדים היא נתלית על ארון-הקודש בשערי-תקווה. על הפרוכת רקמה האֵם המיוסרת את המילים: "מוקדש לעליית בני הקדוש והטוב יחיאל-דב הי"ד זכר קדוש לברכה, בן ר' אפרים-זלמן דרזנר ז"ל, שהועלה לגרדום על-ידי המשעבד הבריטי ביום כ"ו לחודש ניסן תש"ז (נצח שבגבורה). נדבת האם השכולה, ליום הולדתו הושענא-רבא תרפ"ג". פתיחת ההיכל בשמחת-תורה מחברת יחדיו את קצות הסיפור.

נפתלי והפרוכת המרגשת שרקמה האם השכולה


 
תגובות
2.
גאה אנכי שהייתי שותפה בטכס שהתקיים בשערי תקוה
הנביאה-18/10/06 01:33
1.
פרק נוסף - סוכת חבד באודסה
דליה הלוי דרזנר-17/10/06 23:18

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)