חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

היתרון של מעשה האדם
שלחן שבת

מדורים נוספים
שיחת השבוע 974 - כל המדורים ברצף
להנחיל יהדות בלבבות
בציפייה לגאולה
יש חדש
היתרון של מעשה האדם
צדקה
הבט בעצמך
מה יאמרו המלאכים
החובה לקרב
מכלכלה אמריקנית לאתיקה יהודית
בדיקת סת"ם

אחת ממצוות התורה המפורטת בפרשתנו היא מצוות מעשר שני. לאחר שהופרשו מהיבול התרומה והמעשר, שניתנים לכוהן וללוי, על האדם להפריש עשירית נוספת מהיבול, להעלותו לירושלים ולאכלו שם בטהרה.

התורה מוסיפה ואומרת, שאם קשה לאדם להעלות את הפירות עצמם לירושלים, הוא רשאי לפדות את המעשר בכסף, ולקנות בו כל דבר מאכל ומשקה שהוא רוצה לאכול ולשתות בירושלים – "ונתת הכסף בכל אשר תאווה נפשך, בבקר ובצאן וביין ובשיכר, ובכל אשר תשאלך נפשך, ואכלת שם לפני ה' אלוקיך".

חומרה יתרה

בעניין זה יש הלכה מפתיעה: בעוד את פירות מעשר שני עצמו אפשר לפדות בכסף, הרי אם קנו בכסף דבר מזון כלשהו, אי-אפשר לפדותו בכסף, אלא חייבים להעלות את דבר-המזון הזה עצמו לירושלים ולאכלו שם. הרמב"ם מציין כי זו חומרה החלה על ה"לקוח בכסף מעשר" יותר מאשר ב"פירות מעשר עצמן".

הלכה זו משמשת דוגמה לעיקרון המופיע בכמה מקומות, שלעיתים "טפל חמור מן העיקר". פירות מעשר שני עצמו נושאים עליהם את עיקר הקדושה, ואילו הפירות שנקנו בכסף שבו נפדה המעשר המקורי הם בבחינת טפל. ובכל-זאת יש חומרה בפירות השניים לעומת הראשונים, שאת הפירות השניים אי-אפשר לפדות בכסף.

קדושה מלמעלה

בקדושה החלה על דברים יש שני סוגים: יש קדושה שבאה מלמעלה ואינה תלויה בפעולת האדם, כמו קדושתו של בכור, החלה עליו מיד בצאתו מרחם אימו; ויש קדושה התלויה במעשה האדם, כמו מעשר, שמתקדש רק לאחר שהאדם הפרישו וקבעו כמעשר.

בפשטות, הקדושה הבאה מלמעלה היא קדושה עליונה מזו שבאה על-ידי עבודת האדם, ובכל-זאת יש מעלה לקדושה החלה על-ידי פעולתו של האדם. היא דומה לחיבה היתרה שהאדם רוחש ל"קב שלו" לעומת "תשעה קבין של חברו". כך מחבב הקב"ה את הקדושה שבאה דווקא על-ידי מעשיו ופעולותיו של האדם התחתון.

בחירתו של האדם

על-פי עיקרון זה אפשר להסביר את החומרה היתרה שמצאנו בפירות שנקנו בכסף מעשר שני לעומת פירות המעשר המקוריים: בתוך מעשר שני עצמו, הפירות המקוריים מייצגים את הקדושה שבאה מלמעלה (שהרי הקב"ה הוא שקבע כי מעשר מהפירות צריך להיות מעשר שני, והאדם רק קבע אילו פירות יהיו מעשר); והפירות שנקנו בכסף המעשר מייצגים את הקדושה שבאה על-ידי פעולת האדם (כי החלת הקדושה עליהם תלויה לגמרי בבחירתו של האדם).

לכן יש חומרה יתרה בפירות השניים, שכן הם באו על-ידי פעולת האדם, ואותה הקב"ה מחבב ביותר. כשהאדם נוטל חלק מהעולם הזה הגשמי ומקדש אותו, יש בזה יתרון מיוחד – "טפל חמור מן העיקר".

(לקוטי שיחות כרך לד, עמ' 79)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)