חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:43 זריחה: 6:27 י"ב באלול התשפ"ד, 15/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

קריאת שמע לער בלילה
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1938 - כל המדורים ברצף
העם דורש שיח אחר
יש חדש
הבקשה לברר הלכות באורים ותומים
כתית למאור
לצוות ולהנהיג
'חֹשן' בגימטרייה 'משיח'
מסלול הזכות של העלאת האור
רציתי לשאול
קריאת שמע לער בלילה
מוכנים לגאולה עם מדי המקדש

שאלה: אדם העובד בלילה וישן ביום, מתי עליו לקרוא קריאת שמע שעל המיטה?

תשובה: בגמרא אמרו: "אף-על-פי שקרא אדם קריאת שמע [של ערבית] בבית הכנסת, מצווה לקרותה על מיטתו, שנאמר (תהילים ד,ה): 'אִמרו בלבבכם על משכבכם (אִמרו 'שמע' שכתוב בה "על לבבך... ובשכבך") ודומו סלה (לפני השינה)'". כמו-כן אמרו ש"הנכנס לישון על מיטתו, אומר: 'ברוך... המפיל...'". וכתב הרמב"ם שהכוונה למי ששוכב לישון בלילה.

ואכן, הישן ביום אינו אומר קריאת שמע שעל המיטה ואינו מברך 'המפיל'. אפילו מי ששוכב לישון לפנות ערב, קודם צאת הכוכבים, וכל שנתו תהיה בלילה – אינו יכול לברך 'המפיל'.

מי ששוכב לישון סמוך לעלות השחר ומשער שעד שיירדם כבר יעלה עמוד השחר, יברך 'המפיל' בלי שם ה'. אבל השוכב לישון בין חצות הלילה לעלות השחר יברך 'המפיל' (אף שמקצת המקובלים נוהגים שלא לברך אחר חצות).

גם בלילה אין לברך אלא כשמשער שיישן לאחר מכן שנת קבע (חצי שעה לפחות), אבל אם כוונתו לנמנם כמה דקות בלבד, לא יברך 'המפיל'.

אף שהיא נקראת 'קריאת שמע שעל המיטה' אין צורך לאומרה על המיטה דווקא, אלא הכוונה היא סמוך לעת הכניסה למיטה. ואולם את ברכת 'המפיל' יש להשתדל לומר במיטה, צמוד לשינה ממש, אחרי כל הלימודים והאמירות, ובכלל זה קריאת שמע. אם אחרי שאמר 'המפיל' נזכר שטרם התפלל ערבית, או ששכח לברך ברכה אחרונה או ברכת 'אשר יצר' – עליו לקום ולהתפלל או לברך גם אחרי 'המפיל'.

מקורות: ברכות ד, עב ורש"י שם, ודף ס ע"ב. רמב"ם הל' תפלה פ"ז ה"ב. טושו"ע או"ח סי' רלט. פסקי תשובות שם ס"ק א-ב וסי' רלט ס"ק א-ב ובהערות.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)