חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:58 זריחה: 6:34 ו' בניסן התשפ"ג, 28/3/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

'לך-לך' של השומרים היהודים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1870 - כל המדורים ברצף
לחפש את הטוב והאור
יש חדש
להיטלטל בדרכים ולמלא את השליחות
ברכות
שכינה מדברת
התכלית הפנימית
הברית לא הרפתה
רציתי לשאול
ברית ללא-יהודי
'לך-לך' של השומרים היהודים

"חקלאי שחוֹוה גניבת עדר – כל העסק שלו יורד לטמיון. כל השקעתו לאורך שנים פשוט מתאדה. החלטנו שעלינו לעמוד על נפשנו"

ההתרעה הקפיצה את עשרות המתנדבים. זה היה דיווח בהול מחקלאי יהודי על גניבת שני סוסים במרעה ביהודה ושומרון. יחידת הגששים היהודים, המורכבת ממתיישבים שהחליטו למגר את תופעת גניבת בעלי-חיים בידי ערבים, הגיעה במהירות לזירה והחלה בזיהוי עקבות, בניסיון להתחקות אחר המסלול שעשו הגנבים עם שללם.

במקביל, יחידת המתנדבים של 'השומר יו"ש' המתינה בדריכות לממצאי הגששים, ונערכה לכניסה לכפר ערבי שאליו הוברחו הסוסים. כוחות צבא וביטחון הוזעקו אף הם לשטח. משניתן האות וחברי היחידה החלו להתקרב למיקום הגנבים, הורגש היטב הלחץ בכפר. פתאום הופיע בשערי הכפר, מבוהל כולו, המוכתר המקומי, מוביל עימו את שני הסוסים...

"איתנו לא מתעסקים"

בשנים האחרונות צנח בכתשעים אחוזים מספר הגניבות של עדרי צאן, עיזים ובקר ביו"ש. מי שהובילו לצניחה זו הם חברי ומתנדבי 'השומר יהודה ושומרון', המציין עשור להקמתו. היד הנחושה, הציוד האיכותי והמעקב המקצועי הובילו למהפך. "היוזמה קמה על-ידי עשרה חקלאים, שסבלו ממכת הגניבות", מסביר המנכ"ל, אביחי סויסה (36), אב לחמישה ותושב חוות יישוב הדעת בשומרון.

"הייתי חלק מאותה חבורת חקלאים", מספר אביחי. "חקלאי שחוֹוה גניבת עדר – כל העסק שלו יורד לטמיון. כל השקעתו לאורך שנים פשוט מתאדה. החלטנו שעלינו לעמוד על נפשנו. בלתי-אפשרי גם לרעות את הצאן ביום וגם לשמור על העדר בלילה".

בתוך זמן קצר נהפך 'השומר יו"ש' לבשורה של ממש, וכיום הוא מסייע לחוות חקלאיות מצפון השומרון ועד דרום הר חברון. "הארגון מעניק לחקלאים מענה ביטחוני. לשומרים שלנו יש נשק, תיק ביטחון, מצלמות אבטחה ועוד. הם יודעים להזעיק את הגורמים הרלוונטיים אם משהו קורה. הערבים כבר יודעים שאיתנו לא מתעסקים".


החליטו לבלום את גניבות העדרים. אביחי

תפיסת אדמות מדינה

אביחי למד בישיבה ברמת-גן, והשתתף בסיור בחוות שהקימו מתיישבים. "ראיתי יהודים יראי שמיים מגדלים צאן, ואמרתי לעצמי – זה מה שארצה לעשות. בבוא העת לקחתי את המענק שקיבלתי מהצבא וקניתי עדר קטן. המקצוע הזה, שיש בו גם חקלאות וגם הגנה על אדמות ארץ ישראל – קסם לי. באותם ימים היו על הגבעות משפחות יחידות שרעו עדרים. כיום יש יותר ממאה משפחות כאלה".

אביחי מבהיר שמרעה הצאן שומר על אדמות הארץ: "אנחנו למעשה שומרים על השטחים האלה. יישוב קטן תופס כמה אלפי דונמים, ואילו עדר יכול לתפוס הרבה יותר. ביהודה ושומרון יש הרבה שטחי 'סי', שהם אדמות מדינה. הדבר היחיד שיכול לשמר את השליטה בשטחים האלה, הן חקלאות ושטחי מרעה".


רועי צאן עבדיך.
76 רועי צאן יהודים ביהודה ושומרון

רועים ולומדים

מספרם של רועי הצאן ביו"ש גדל והולך. "יש כיום 76 עדרי צאן ביו"ש", מגלה אביחי. "מרגש לראות רועי צאן יראי שמיים מתהלכים עם העדר, מקשיבים לשיעורי תורה באוזניות. אלה שעות רבות של מרעה, והרועים מנצלים את הזמן להתחזק ולהתבונן".

ובחזרה ל'השומר יו"ש'. המתנדבים למדו ערבית מדוברת. "עצם העובדה שהערבים יודעים שאנחנו שולטים בשפתם, מרתיעה אותם. גנב ערבי לא ירצה לפגוש מתיישב חמוש שמחכה לו במרעה".

ההתמודדות הקשה של רועי הצאן היהודים היא עם הפרובוקטורים, כפי שאביחי מספר: "בימי שישי באים אוטובוסים של פרובוקטורים, במטרה להוציא לעז על המתיישבים. לעיתים העימותים יוצאים משליטה, כמו בעת האחרונה כשרועה צאן יהודי הותקף פיזית. לצערי, השנה האחרונה גרמה לערבים להרים ראש". אביחי קורא לציבור להצטרף לשמירה, להשתתף בקטיף, ולתת כתף בשמירה על ארץ ישראל.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)