חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:49 זריחה: 6:24 ט' באלול התשפ"ד, 12/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

עושר בשליחות הקב"ה
שלחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאויטש
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1866 - כל המדורים ברצף
שנה שכולה בסימן הַקְהֵל
יש חדש
עושר בשליחות הקב"ה
חג הסוכות
אתרוג דומה ללב
סוכה מעורו של הלווייתן
לאן נעלם האתרוג היקר?
רציתי לשאול
זכר ל'הַקהֵל'
אושפיזין בבית כל השנה

בשירת האזינו משה רבנו מזהיר מפני מצב שבו רוב השפע שיוענק לבני ישראל יהיה עלול לגרום להם הידרדרות רוחנית: "וַיִּשְׁמַן יְשֻׁרוּן וַיִּבְעָט". בתורת החסידות מוסבר שהכינוי 'ישורון' לעם ישראל נעלה מהשמות 'ישראל' ו'יעקב'.

נמצא שהתורה מתריעה כי מצב של 'וישמן' עלול לסכן לא רק את מי שעומד בדרגת 'יעקב', ואפילו לא את מי שעומד בדרגת 'ישראל', הגבוהה יותר (שניתנה ליעקב לאחר ש"שרית עם אלוקים ועם אנשים ותוכל"), אלא גם את מי שעומדים בדרגת 'ישורון'. גם הם עלולים להגיע לכדי 'ויבעט'.

על מה כבוד?

על רקע אזהרה זו יש להבין את דברי הגמרא (עירובין פו,א) "רבי – מכבד עשירים". הדבר מעורר תמיהה: כבוד ניתן לאדם על מעלות ודברים חיוביים, ואילו עושר איננו מעלה בהכרח, שכן אדם יכול להתעשר מירושה שלא עמל בה. כמו-כן ייתכן שהעשיר ינצל את העושר בדרך שלילית, כמו "עָשִׁיר יַעֲנֶה עַזּוֹת" (משלי יח,כג), או להימנעות מנתינת צדקה. אם כן, מדוע רבי כיבד עשירים על עצם היותם עשירים?

כידוע, רבי היה בעצמו עשיר מופלג, וברור שלא התפעל מעושרם של אחרים. כמו-כן חלילה מלחשוד בו באמירה מן השפה ולחוץ בלבד. ואם כן, מה ראה לכבד את העשירים על עצם היותם עשירים? אם ניצלו את רכושם לעשיית חסד ולקיום מצוות – יש לכבדם על מעשיהם הטובים, אך באותה מידה גם עני שמקיים מצוות ראוי לכבוד!

כוחות להתגברות

אלא הכבוד שרבי כיבד עשירים נבע דווקא מתוך ההכרה שהעושר טומן בחובן סכנה רוחנית גדולה לעשיר. והלוא הקב"ה אינו מנסה להכשיל את היהודי, ובוודאי אינו עובר על הציווי "לפני עיוור לא תיתן מכשול" שציווה עלינו, שהרי חז"ל אמרו על הקב"ה (שמות רבה ל,ט): "מה שהוא עושה – הוא אומר לישראל לעשות ולשמור".

מכאן נובעת המסקנה שאם הקב"ה נתן לאדם עושר, הרי שהעניק לו כוחות גדולים להתגברות על הניסיונות שהעשירות מציבה לפניו. הכוחות האלה מבטיחים שהעושר לא יגרום לו 'לבעוט' חלילה בקב"ה, אלא יסייע לו למלא את שליחותו הרוחנית בעולם.

שליחות ייחודית

כך צריך לחוש כל מי שזכה לעשירות, הן כפשוטה, עשירות של ממון, הן עשירות בכישורים או ביכולות שאין לאחרים. אל לו לחשוב שמגיעה לו ברכת תודה על שאינו במצב של "וישמן ישורון ויבעט". אדרבה, עליו לדעת שמכיוון שנעשה 'עשיר', ניתנו לו כוחות מיוחדים, ועליו לנצלם במילואם.

ויש כאן הוראה לכל אחד ואחד: אדם אינו צריך לשפוט את הישגיו בהשוואה למעשיהם של אחרים. לכל אחד ניתנו כוחות אחרים מאלה של חברו, וגם אתגרים וניסיונות ייחודיים. כאשר כל יהודי ינצל את כוחותיו בשלמות – ימלא את השליחות המיוחדת שניתנה לו מאת הקב"ה.

(תורת מנחם, כרך נט, עמ' 344)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)