חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הכוהנים מתַרגלים את עבודת המקדש
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1844 - כל המדורים ברצף
הבסיס המאחד אותנו
יש חדש
כוחה המיוחד של ספירת העומר
ספירת העומר
לא לצער לשווא
לקראת הפצעת האור
פיקחות שחילצה מעסק ביש
רציתי לשאול
כוהן הנשוי באיסור
הכוהנים מתַרגלים את עבודת המקדש

"נוכחנו שלא דיי בלימוד עיוני, אלא צריך תרגולים מעשיים. כשהמשיח יבוא, אנחנו, הכוהנים, נצטרך להיות מוכנים ומאומנים לעבודה"

המחזה נראה כלקוח מהעתיד: כוהנים, לבושי בגדי כהונה צחורים, עולים יחפים על מבנה בצורת המזבח, ועוסקים בעבודת המקדש. או שהם מקדשים את ידיהם ואת רגליהם במים מכיור מתכת מיוחד, מסדרים את 'לחם הפנים' על השולחן, ומעבירים מיד ליד מזרקי מתכת.

הכירו את 'משמרת הכוהנים הראשונה', שנועדה להכשיר את הכוהנים לעבודת המקדש במהרה בימינו, והופכת את הציפייה לביאת המשיח לדבר חי ועכשווי. "מטרתנו להתכונן מעשית לבניין בית המקדש, על-ידי לימוד ההלכות ותרגול הפעולות", מסביר הרב ברוך כהנא, מראשי המיזם.


אימון באש חיה . תרגול הבאת מנחת העומר

משמרת ראשונה

לפני הכול, מה משמעות השם 'משמרת הכוהנים הראשונה'? ובכן, הרב כהנא, עם קבוצת ידידים, ניסו להקים עשרים וארבע משמרות כהונה, כמו שהיה בזמן בית המקדש. "הארץ חולקה ל-24 אזורים", הוא מספר. "לכל אזור נתמנה רכז, וניתן שם לכל אזור לפי שמות המשמרות שבדברי הימים. אבל לא הצלחנו להשיג מספיק כוהנים לכל המשמרות. לכן הוחלט להתחיל במשמרת אחת, 'משמרת הכוהנים הראשונה', בתקווה שיצטרפו אליה עוד משמרות. כשבעים כוהנים נרשמו למשמרת זו".

פעילות המשמרת היא בלימוד עיוני ומעשי של עבודות המקדש. "החפץ חיים וגדולי הדורות עוררו בדבר הצורך ללמוד את הלכות העבודה, כדי שנהיה מוכנים כשייבנה בית המקדש", מסביר הרב כהנא. "ראינו שלא דיי בלימוד עיוני, אלא צריך תרגולים מעשיים. כשהמשיח יבוא, אנחנו, הכוהנים, נצטרך להיות מוכנים ומאומנים לעבודה".

מתאמנים על המזבח

המשמרת מקיימת תרגולים סביב מועדי השנה, בשיתוף מכון המקדש וארגוני המקדש. תרגול העומר בט"ז בניסן, שתי הלחם באסרו חג שבועות, ניסוך המים בחול המועד סוכות, הדלקת נרות המנורה בחנוכה, ותרגול הקרבת הפסח בעשירי בניסן. "בכל תרגול מדגישים שזו המחשה בלבד ולא קרבן אמיתי", מבהיר הרב כהנא. "התרגולים מתקיימים בירושלים, קרוב ככל היותר למקום המקדש".

בעת האחרונה הקים ארגון 'ממלכת כוהנים', בראשות יהושע לנדאו ואורי אנגלרד, מבנה דמוי מזבח, בחוות 'לכתחילה' שליד מצפה יריחו, בגובה אמיתי (רוחב המזבח קטן מהרוחב האמיתי), בשאיפה לתת לכוהנים המתאמנים סביבת עבודה שמתקרבת לדבר האמיתי. מקצת התרגולים נערכים שם.

מה למדו מהתרגולים

לדבריו, התרגולים לימדו את הכוהנים דברים שאינם כתובים בספרים: "בקידוש ידיים ורגליים למדנו שברזי הכיור צריכים להיות ארוכים, כדי שהמים יגיעו לידיים ולרגליים. זריקת הדם קלה יותר בכלי שפתחו רחב. להקטרת הקטורת צריך כוהן שאצבעותיו שמנות קצת, כדי שהקטורת לא תיפול בין האצבעות. שבערבוב הסולת עם השמן למנחה צריך כלי חלק, שיהיה אפשר לגרד ממנו בקלות את מה שנדבק בו. שהדרך היעילה לחגירת האבנט היא להחזיקו מגולגל ולהעבירו מיד ליד תוך כדי החגירה".

הרב כהנא מציין את משפחת סביר מאלון מורה, המשחזרת את תהליך הכנת המנחות לסוגיהן, שתי הלחם, לחם הפנים, לחמי תודה. "בדרך של ניסוי ותעייה הם מגיעים לדרך הנכונה", הוא מספר.

הרב כהנא קורא לכוהנים לבוא ללמוד את ההלכות, ולהתאמן באימונים מעשיים. "זה משמש גם קריאה כלפי שמיים – אנחנו מוכנים, 'ואף אתה עשה מה שהבטחתנו'!", הוא חותם את השיחה.


זריזות הכוהנים. מתרגלים את העברת המזרקים


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)