חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

תפילה מול תמונות
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1826 - כל המדורים ברצף
לשלוח מסר נכון לאויבינו
יש חדש
למה עשה אהרון את המופת?
מכת צפרדע
למי הקב"ה מתגלה?
בין עמי ובין עמך
מפתח הכספת
תמיד אפשר לשוב
שנית חומש לא תיפול
תפילה מול תמונות

שאלה: האם מותר להתפלל במקום שיש בו תמונות או פסלים?

תשובה: אין להתפלל מול צורת אדם או בעל-חיים. מי שמתפלל בבית, יעמוד מול קיר שאין עליו תמונות. כך יש לנהוג גם מול חלון זכוכית וכדומה, שבבואת המתפלל משתקפת בו. אם אין לו אפשרות למצוא מקום בלי תמונות, יעצום עיניו בשעת התפילה. כך יש לנהוג גם כשעושים מניין לתפילה בסוכה שיש בה ציורים ותמונות על הכתלים.

הפוסקים דנים בשאלה אם מותר לעשות ציורים בבית הכנסת או לתלות שם תמונות. דמויות בני-אדם, אפילו של גדולי ישראל – אסורות, ואפילו בעזרת הנשים. יש ציורים מותרים, אבל גם אותם יש להציב למעלה מקומת אדם, כדי שלא יביטו בהם המתפללים ויסיחו דעתם מכוונת התפילה.

למנהג חב"ד נמנעים מלצייר גם צורות ופסוקים שבקהילות מסוימות נהגו לציירם אפילו על עמוד התפילה של שליח הציבור. הטעם, כי תמיד עלולים לעמוד שם אנשים שאינם רגילים לראות ציורים אלה, וההתבוננות בהם תבלבל את כוונתם.

השוהה במקום שיש בו פסלים וצורות פולחניות של דתות שונות, ייזהר שלא להתפלל (ובמיוחד שלא להשתחוות) לכיוונם. ואם אין לו פינה הנקייה מהם, עדיף להתפלל בחצר או בגינה, ואפילו בדרך, בישיבה או בהליכה, ולא במקום כזה. הפוסקים כתבו שאסור להכניס לבית הכנסת שום דבר שיש בו ציורים כאלה, אפילו כדי לשבת עליהם או כשטיחים על הרצפה.

מקורות: שו"ע או"ח סי' צ סכ"ג וסי' צד ס"ט, ונו"כ, שו"ע אדה"ז, משנ"ב ופסקי תשובות שם, וש"נ. צדקה ומשפט פי"א סי"ד, וש"נ. שלחן מנחם ח"א סי' סו.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)