חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:41 זריחה: 5:36 י' בסיון התשפ"ג, 30/5/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לחם חלבי
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1793 - כל המדורים ברצף
האם כבר אכלת היום?
יש חדש
רוצים תורה? צאו מרפידים
שבועות
העביר את ההנהגה
כשהמוחין מאירים
הפלפול המוצלח
לימוד תורה בימות המשיח
הספרייה התוניסאית – מג'רבה לירושלים
לחם חלבי

שאלה: האם מותר לאפות לחם חלבי בעבור הסעודה החלבית של חג השבועות?

תשובה: חז"ל אסרו לאפות לחם בחלב או בחמאה, מחשש שיבואו לאוכלו עם בשר. כמו-כן אסרו לאפות לחם בשומן בשרי (אפילו של עוף), מחשש שיאכלוהו עם גבינה או חלב. מותר לעשות זאת רק באחת הדרכים האלה:

א. כשיש ללחם צורה שונה ומיוחדת. יש לצור את הצורה קודם האפייה. במקרה של הפסד מרובה, כגון שאפו הרבה לצורך השבת (בסעודה שאינה בשרית) או בעבור אורחים, אפשר להקל בדיעבד על-ידי חקיקת האותיות 'חלב' על הלחם, ובאין ברירה – הדבקת מדבקות 'חלבי' עליו.

ב. כשניכר על הלחם שהוא חלבי או בשרי, כגון שהדביקו עליו מלמעלה פירורי גבינה או בשר. אם ההיכר הוא על חלק משטח הלחם, יש להשאיר חלק זה עד גמר האכילה.

ג. כאשר כל הלחמים ייאכלו עוד היום על-ידי בני הבית: לבני ספרד – בארוחה אחת, ולבני אשכנז – במשך ארוחות אותו יום בלבד. מותר לחלק את הלחמים, כאמור, למשפחות רק אם אפייתם הייתה בשוגג, כשלא ידעו את הדין, או אם בטעות נשפך חלב, או רוטב בשרי, על הלחמים, ומסמנים עליהם היכר.

כל זה חל גם על לחמניות, פיתות, בגטים וכדומה, שרגילים לאוכלם עם כל דבר, וכן על בורקס. לכן במערכות הכשרות למהדרין מקפידים לאפות את הבורקס הממולאים גבינה בצורת משולשים או סהרונים, ואת הממולאים במוצרי פרווה, כמו תפוחי אדמה, פטריות או תרד, בצורת מלבן או מרובע. אבל בעוגות ועוגיות הנאכלות לקינוח ולמתיקה, ואין הדרך לאוכלן עם בשר כלל – אין לחשוש.

מקורות: פסחים ל,א. לו,א. רמב"ם הל' מאכלות אסורות פ"ט הכ"ב. שו"ע יו"ד סי' צז ס"א, ונו"כ. 'הכשרות' פ"י סט"ו ובהערות.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)