חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:50 זריחה: 6:24 ח' באלול התשפ"ד, 11/9/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הספרייה התוניסאית – מג'רבה לירושלים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1793 - כל המדורים ברצף
האם כבר אכלת היום?
יש חדש
רוצים תורה? צאו מרפידים
שבועות
העביר את ההנהגה
כשהמוחין מאירים
הפלפול המוצלח
לימוד תורה בימות המשיח
הספרייה התוניסאית – מג'רבה לירושלים
לחם חלבי

לפני שלושה חודשים הלך לעולמו זקן רבני תוניס, הרב דן-מרדכי הכהן. הוא הניח אחריו אוצר שלא יסולא בפז – ספרייה ענקית שאסף בביתו בירושלים, ובה כרבבת ספרים. המכנה המשותף לכולם – הם נכתבו בידי בני העדה התוניסאית. זו ספרייה נדירה, שיש בה ספרים מימי קדמונים וגם פרי עטם של רבנים, מורי הוראה ואברכים תוניסאים בני דורנו.

"סבא סיפר לי בשעתו שבשנת תרע"ב, לפני 112 שנים, הדפוס הראשון שהוקם בכל צפון אפריקה היה דווקא באי ג'רבה", מספר נכדו, הרב אבידן כהן. הסיבה לכך היא החשיבות הרבה שייחסו חכמי תוניס להדפסת ספרים, וזאת בשעה שהעיר הייתה נחשלת ברמת ההתפתחות הכללית שלה. בידנו עדות מאחד מזקני התוניסאים שבאותן שנים נדפסו בג'רבה רבבות ספרי קודש".

ספרים נדירים

את הספרייה הזאת של הרב הכהן הוא החל לבנות עוד בימי מגוריו בתוניסיה. "בשנת תשי"ד הרבי מליובאוויטש פנה לסבא וביקש ממנו להשיג בעבורו ספרים מחכמי ג'רבה ותוניסיה", מספר הנכד. "סבא נענה לבקשתו, ועד היום הספרים ששיגר שוכנים בספרייה הענקית של אגודת חסידי חב"ד בברוקלין. בתמורה ביקש סבא מהרבי ספרי חסידות שלא היו מצויים בשנים ההן בתוניסיה".

כשעלה הרב הכהן לארץ, הביא עימו מאות ספרים נדירים של חכמי תוניס, ואלה היו היסודות לספרייה החדשה שהקים בביתו. משבוע לשבוע תפחה הספרייה ונהפכה לממלכה של ממש.

להנגיש לציבור

"אחרי פטירתו של סבא החלטנו להנגיש את הספרייה לציבור הרחב", אומר הנכד הרב מנחם כהן. "רוב הספרים שוכנים עכשיו תחת קורת גג אחת, ואין כמעט יום שלא מתווספים עוד ספרים למאגר".

לדבריו, גם כיום בני העדה התוניסאית, רבים מהם בוגרי ישיבת 'כיסא רחמים', משקיעים את מרצם בכתיבת חיבורים תורניים. "העובדה הזאת מתחברת להיסטוריה המפוארת של חכמי תוניס בעבר, שראו חשיבות רבה בכתיבת ספרים והוצאתם לאור".

המקור הקדמון נחשף

הספרייה הגדולה מאפשרת לאתר מקורות למנהגים עתיקים. "אחד מגדולי הפוסקים פנה אלינו בבקשה לברר אם יש מקור למנהג שמוציאים ספר תורה נוסף בשבת חתן. לאחר חיפוש בספרייה איתרנו את המקור, באחד מספרי חכמי תוניס הקדמונים, שהביא לכך סימוכין מדברי הראשונים".

הרב הכהן גם כתב ספרים בעצמו. "ארבעה כרכים מתורתו כבר יצאו לאור, ואנחנו עמלים כעת על הכרך החמישי מתוך כתבי יד שכתב על חמישה חומשי תורה", מספר נכדו, הרב אבידן. "סבא חי את הספר, העריץ את עולם הספר, היה מסדר את הספרים באהבה עצומה, כורך אותם במסירות. אנחנו מנסים להמשיך בדרכו, ולאפשר לקהל שוחרי התורה גישה לאוצר ענק של ספרים תורניים, שרבים מהם בלתי-ניתנים להשגה".


הרב מנחם כהן בספרייה לצד תמונת סבו


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)