חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 16:36 זריחה: 6:24 י"ז בכסליו התשפ"ד, 30/11/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לא מוותר על הערכים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1789 - כל המדורים ברצף
לכבד כן, להונות לא
יש חדש
הקרבן שמאחד את כולם
תורת המצורע
לומר בפירוש
השורש והתקנה
המפקד החסיד
תחבושות של משיח
לא מוותר על הערכים
הכנת הגינה לשמיטה

זו הייתה אמורה להיות הצעת זהב בעבור דוד דהאן, מעצב מוזיאונים בעל שם בין-לאומי: תערוכה מחו"ל, שהציגה גופות חנוטות של בני-אדם, ביקשה להתארח במוזיאון ישראלי, שעוצב בידי דהאן.

הנהלת המוזיאון התלהבה והעריכה שהצגת התערוכה תביא שיא של מבקרים והתעניינות, אבל היא לא ציפתה להתנגדות הנחרצת של דהאן. "כשם שלא נציג בני-אדם בגן חיות, וכשם שלא נמכור איברי אדם – כך התערוכה הזאת לא באה בחשבון", אמר בישיבת ההנהלה. "הרגשתי שזה פשוט לא אתי, לא אנושי, לא ערכי ובעיקר לא יהודי", אומר האמן. "היהדות שמה דגש גדול כל-כך על כבוד האדם אחרי מותו, והרגשתי שאסור לי בשום אופן להיות שותף בביזוי כבוד האדם".

ערכים בראש

הוא בוגר מכללות יוקרתיות לאמנות. מאחוריו מוזיאונים, פארקים, תערוכות ומיזמים שתכנן. "תפקידי לקחת תוכן מורכב ולפשט אותו", מגדיר דהאן (53) את עבודתו. "אני לוקח את הידע והתוכן, ומציג אותם כחוויות; כמשהו שעובר דרך הגוף".

מרכזי אמנות שתכנן וביצע פזורים מווייטנאם ואתיופיה ועד ירושלים ותל-אביב. מקצתם מיזמים מסחריים, אבל הוא נמשך לאלה הערכיים: "אותי תמיד מעניין לבנות מקומות בעלי אפיון של ערכים יהודיים. המקום הרוחני עומד אצלי בראש הסולם".

מטבע משנה איזון

כישרונו הביא אותו ליצור קופת צדקה ייחודית. "במהלך שיחה עם שליח חב"ד ביישוב אלונה, הרב אריה רובין, על חיבורים בין יהדות ובין אינטראקציה והנעה, הגענו לנושא גמילות חסדים. הדברים הולידו במוחי רעיון ליצור קופת צדקה, שממחישה את פעולת נתינת הצדקה. אחרי שמשלשלים לתוכה את המטבע רואים אותו נע במסלול, עובר ממקום למקום, ומשנה את משקל כדור הארץ. פתאום רואים את המשמעות של נתינת הצדקה לשינוי העולם כולו".

על אף השתכללות אמצעי ההמחשה הדיגיטליים, דהאן טוען שההמחשה הטובה ביותר לילדים, ולא רק להם, היא דווקא זו הפיזית: "החוויה הפיזית הרבה יותר משמעותית, והצופה יזכור אותה לטווח רחוק יותר".

בכי מול הנכים

מאות העבודות שעשה לא עוררו בו התרגשות כמו זו שחש בפתיחת תערוכת חדר מוזיקה טיפולי במרכז השיקום של כולל חב"ד בירושלים, שבו חוסים בעלי נכויות קשות. "הייתה פתיחה יוקרתית, עם אורחים מהארץ ומחו"ל, כמקובל", הוא מתאר. "ואז, אחרי שכולם הלכו, הוכנסו פנימה הנכים עצמם, עם כיסאות הגלגלים, והחלו להתנסות בכלים המוזיקליים-דיגיטליים. ראיתי איך הם מצליחים להפעיל את הכלים בתזוזות ראש וכדומה. פרצתי בבכי, כפי שלא בכיתי בשום אירוע. פתאום קלטתי את משמעות המיזם שבו הייתי שותף".

תחושת השליחות מפעמת בו: "כשאני עובד על מיזמים האמורים להעביר רוח יהודית, אני נעזר באנשי מקצוע שמקצתם רחוקים מאוד מכל עניין של דת ויהדות. תוך כדי העבודה רואים איך ה'אנטי' מתחלף לאהבה והערכה, וזה בעיניי כוחה של היהדות".


לב יהודי בעולם האמנות. דהאן


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)