חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 17:12 זריחה: 6:37 ז' בשבט התשפ"ג, 29/1/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

סרדינים מחו"ל
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1788 - כל המדורים ברצף
יש קואליציה לערכים
חדש על המדף
עגל כתיקון לעגל
שמיני למילואים
לכאוב ולשתוק
עמדו הכן כולכם
סכין שחיטה מהיער
עת לזעקת הגאולה
לצייר עם ילדים מאושפזים
סרדינים מחו"ל

שאלה: האם יש בעיות כשרות בסרדינים בקופסאות שימורים?

תשובה: אלו הבעיות המוכרות לאנשי מקצוע:

א) תולעים בדגים. בדרך כלל הדגים בעולם נגועים בכמה סוגי תולעים, וקשה למצוא דגים בלי נגיעות. בעת האחרונה ייצרו סרדינים בהשגחה טובה במרוקו, בין השאר מפני ששם קל יותר למצוא דגים שאינם נגועים.

ב) דגים לא כשרים. עם להקות הסרדינים נלכדים גם דגים שאינם כשרים, וצריך השגחה טובה לבדוק את הדגים ולהוציא את הדגים שאינם כשרים, כדי שלא ייכנסו לקופסאות השימורים.


דג חרב לא כשר בין הסרדינים

ג) השמן. השמן המקומי המשמש לשימור הדגים מיוצר, בדרך כלל, במפעלים שבהם מייצרים גם שמנים שבהם יש בעיות כשרות, כגון שמן זרעי ענבים.

ד) בישול הדגים. הכלל ההלכתי קובע כי מאכל חשוב ("עולה על שולחן מלכים") ש"אינו נאכל כמות שהוא" (חי) – חייב בישול בידי יהודי בלבד, ואם בישלו גוי – המאכל אסור באכילה, ואף הכלים (וקו הייצור) טעונים הכשרה.

לכן חשוב ביותר שלא לצרוך שימורי סרדינים (ומוצרים דומים) אלא בהשגחה טובה וקפדנית ביותר.

מקורות: שו"ע יו"ד סי' קיג, ועיי"ש סעיף טז ונו"כ. בעניין השגחה על ייצור דגים, ראה שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' ח וח"ד סי' א. (בעניין שמן זרעי ענבים, ראה שו"ת: חתם סופר יו"ד סי' קיז, יביע אומר ח"ז יו"ד סי' א, משנה הלכות ח"ט סי' כב). תודה לרבנים מאיר-דוד ברגמן ואפרים גולדברג.


משגיח מפקח על ייצור סרדינים במרוקו


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)