חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לגעת בימי הבית השני
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גיליון 1751
יום החיבור להיסטוריה היהודית
יש חדש
כוח לנצח ב'כיבוש' הארציות
תוכחת משה
הזמן המתאים
לשם מה קינות
המציל האלמוני
תכלית החורבן – בניין
לגעת בימי הבית השני
עבודה בתשעה באב

התיאורים שלו מעבירים אותך כמו במנהרת זמן להיסטוריה היהודית של ימי בית המקדש, וגם מספקים הצצה נדירה לנעשה מאחורי הקלעים של מנהרות הכותל, במקום שאליו מורשים רק יחידים להיכנס בשלב זה.

הכירו את הד"ר ברק מוניקנדם-גבעון (40), ארכיאולוג בכיר ומנהל שותף בחפירות ברחבת הכותל המערבי מטעם רשות העתיקות. בשנה האחרונה הצטרף לחפירות במקום הקרוב ביותר לבית המקדש, מטעם הקרן למורשת הכותל. החפירות מתפרסמות רק כשמתגלות תגליות היסטוריות, ואחת כזאת הייתה לפני זמן קצר.

מערכת חצובה בסלע

מתחת לפני השטח נחשפה סמוך לכותל מערכת תת-קרקעית, חצובה בסלע, המעניקה מוחשיות לשגרת החיים בסוף ימי הבית. על-פי הערכות הד"ר ברק וצוותו, המתחם היה בשימוש תושבי ירושלים בתקופה הרומית הקדומה, ערב חורבן ירושלים. המערכת נחשפה מתחת לרצפת מבנה גדול מתקופת התלמוד. היו בה חצר פתוחה ושני חדרים, בשלושה מפלסים, וביניהם מקשרים גרמי מדרגות חצובים.

"זו הייתה הפתעה עצומה", הוא מספר. "כל ממצא שנחשף באותם חדרים קשור ישירות לעבודת המקדש: שברי כלי אבן, שכידוע אינם מקבלים טומאה ושימשו לעבודת הכוהנים, או לבני העם שהביאו תרומות ומעשרות. מצאנו גם את ה'קלל', סוג של כלי, שהמשנה אומרת כי שימש להתזת אפר פרה אדומה. מצאנו גם כוס אבן למדידת נוזלים ונרות שמן".

ליהודים כלים משלהם

כיצד יודעים לזהות שהמתחם הוא מימי הבית השני? הארכיאולוג מסביר: "בכל דור יש 'אופנה' של החפצים שבהם השתמשו. להמחשה, עד שנה מסוימת מכשירי הטלפון הסלולרי היו בעלי מקשים, וכיום יש בהם מסך מגע. אם נמצא אתר שבו מכשירים עם מקשים, נוכל להעריך את התקופה שבה השתמשו בו.

"כך בתגליות שלנו: יש שכבות חורבן – מבנים שלמים שנחרבו כאשר הרומאים החריבו את בית המקדש ואת ירושלים. בזירות השרופות אנחנו מוצאים כלים ששימשו את היהודים באותה תקופה. באותה מערכת שחשפנו, בחדר מתקופה מאוחרת יותר, מצאנו כלים ששימשו את הגויים. רואים שהיו להם כלים אחרים משל היהודים".

אי-אפשר להישאר אדיש

הד"ר ברק מתאר איך נחשפה המערכת: "בסביבות חנוכה חשפנו מבנה מתקופת התלמוד. פירקנו את הפסיפס, כדי לחשוף שרידים קדומים יותר. כאשר פגענו בסלע המקורי התאכזבנו לראות שאין כלום, ואז מצאנו פתאום חריץ בסלע. לפנינו התגלתה הכניסה לאותה מערכת חצובה. ראינו מדרגות, ואז דלת, ושוב מדרגות ופתח. הגענו לחדר השלישי והאחרון, שחשף את החיים היהודיים מתקופת הבית השני".

הידע של ברק במקורות מעשיר את העבודה המקצועית שלו. "המשנה מדברת על ה'קלל' ששימש במצוות פרה אדומה, והנה אני נוגע בו וממשש אותו", הוא מתאר בהתלהבות. "המשימה שלנו עכשיו להעביר את החוויה גם לקהל הרחב, שיראה את הדברים מקרוב. כשמגיעים לתגליות האלה אי-אפשר להישאר אדיש. זו תחושה מיוחדת להביא מתוך החורבן את תפארתה של ירושלים לעולם כולו".


הד"ר ברק במערכת החצובה (צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)