חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:44 זריחה: 5:35 ט"ז בסיון התשפ"ג, 5/6/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

אנציקלופדיה לבית המקדש
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע גיליון 1749
הזדמנות לקפוץ על העגלה
יש חדש
ייחוס לשבח וייחוס לגנאי
מסירות נפש
לפייס מייד
קינא והמליץ
חייט לא פשוט
רוצים לבנות? תלמדו!
אנציקלופדיה לבית המקדש
פרשיות התמיד והקטורת

במוזיאון לארכיאולוגיה של איסטנבול שוכן פריט היסטורי שאינו מסב נחת להנהגה המוסלמית, המנסה להתכחש לקיום בתי המקדש בהר הבית. זו כתובת שלמה, חקוקה באבן, שבה נכתב ביוונית ובלטינית "איש נוכרי לא ייכנס לפנים מן המחיצה המקיפה את המקדש ולחצר המוקפה, ומי שייתפס יתחייב בנפשו ודינו מיתה". כתובת דומה, אבל שבורה, שמורה במוזיאון ישראל.

"בית המקדש היה מוקף במעין גדר, המכונה במשנה סורג", מסביר הרב שניאור-זלמן כהן מכפר חב"ד, מחבר הספר החדש 'הר הבית והמקדש', המציג את הכתובת בספרו. "על הגדר הזאת הוצבו כתובות המזהירות לא-יהודים מכניסה למקדש. הכתובת השלמה נמצאה בשנת 1871. הכתובת השנייה, החצויה, היא מן המאה הראשונה לפני הספירה".

מסע בזמן

ערב ימי 'בין המצרים' משיק הרב כהן את ספרו, שאפשר לראות בו מעין אנציקלופדיה לענייני הר הבית והמקדש. על פני למעלה מארבע-מאות עמודי כרומו צבעוניים, הוא לוקח את הקורא למסע בזמן, בשילוב מאות תמונות ואיורים. רשימת התודות בהקדמה מספרת על ההשקעה הגדולה להגיע למיצוי המחקר: רבנים, חוקרים, ארכיאולוגים, אדריכלים, ציירים ומאיירים תרמו מידיעותיהם ומכישוריהם למען התוצאה הסופית.

שלוש שנים עמל המחבר על הספר. "בעידן הוויזואלי של דורנו", הוא אומר, "עשינו מאמצים גדולים להביא כמעט בכל דף תמונה או ציור להמחשה. כשיש לך מול העיניים תמונה מוחשית, הלימוד נראה אחרת, ובפרט בכל הקשור ללימוד ענייני בית המקדש".

שחזור כלים עתיקים

הספר מגיש את צורת הר הבית והמקדש, על-פי דברי חז"ל, לצד מאמרים מחקריים על השמיר, בגדי הכהונה, סממני הקטורת, מקומו המשוער של המקדש בהר הבית, כלי הנגינה של הלוויים ועוד. הצייר מנדי ירוסלבסקי עמל על ציורי ההמחשה של כלי המקדש, המאפשרים להבין טוב יותר את צורתם וייעודם.

בעזרת חוקרים ומומחים מגיש המחבר ממצאים היסטוריים שאינם ידועים כל-כך לציבור. למשל, סיפורה של בריכת השילוח, שבה נחשפו שרידים מימי בית שני. "הבריכה עצמה", אומר הרב כהן, "נבנתה על שרידי הבריכה שהמלך חזקיהו חפר בימי הבית הראשון, ושאליה היטה את מי הגיחון, לצורך אספקת מים במצור".

ממצאים ותגליות

הספר מרכז עוד פריטים היסטוריים, הקשורים לתקופת בית המקדש, המצויים במוזיאונים בעולם. "הצהרת המלך כורש, שבה הוא מתיר לבני ישראל לעלות לארץ ישראל ולבנות את בית המקדש, מוצגת במוזיאון הבריטי בלונדון", הוא מספר. "בעקבות הצהרה זו עלו לארץ כארבעים ושניים אלף איש. הבאנו בספר את תצלום ההצהרה, על גליל עשוי טין".

הרב כהן מציין: "נולדתי בבית שבו הוריי וסביי החשיבו מאוד את מעמד הכהונה. גדלנו מתוך הכרה כי ככוהנים עלינו לשמש דוגמה חיה, גם כשאין בית מקדש". הוא מקווה כי ספרו יאפשר להמוני בית ישראל להתחבר לתודעת המקדש וללמוד את מבנהו וסדרי עבודתו, כהכנה לבניין בית המקדש השלישי במהרה בימינו.


הרב כהן והצייר ירוסלבסקי. ברקע עטיפת הספר


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)