חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

לצייר את פרקי התהילים
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1743 - כל המדורים ברצף
מעמד שהביא בשורה לעולם
יש חדש
מהקש המתגלגל יוצרים לבֵנה
מתן תורה
ייחוס ודרך-ארץ
את מי לשבח
אורח ב'תיקון'
משה, דוד והבעש"ט
לצייר את פרקי התהילים
חלבי ובשרי

בלב הרובע היהודי בירושלים שוכן 'מוזיאון התהילים', המציג מאה וחמישים ציורים מרהיבים, ציור לכל אחד ואחד מפרקי ספר תהילים. הציורים הם פרי מכחולו של האמן ר' משה-צבי ברגר, שנפטר לפני כמה שנים.

ר' מרדכי בלוקה, המנהל כיום את המוזיאון, מקווה כי בקרוב ייפתחו שעריו מחדש, עם הקלת מגבלות הקורונה. "תיירים רבים מבקרים במקום ולומדים על משמעות מזמורי התהילים", הוא מספר. "כל מי שמבקר במוזיאון, קריאת התהילים שלו מקבלת משמעות עמוקה יותר".

גלגולי האמן

דמותו של האמן ברגר השתלבה היטב בנוף הירושלמי. משה-צבי, אנדריי במקור, נולד בטרנסילווניה שברומניה. שנות התבגרותו עברו עליו בין שתי מלחמות העולם. ערב השואה ניצל בעור שיניו, אך הוגלה למחנה עבודה ושם ידע רעב ומחסור במשך שלוש שנים. בניסים גדולים הצליח להימלט לפריס, אחרי תחנה באיטליה, והחל לפתח קריירת אמנות. כעבור כעשרים שנה נדד למיאמי שבפלורידה.

כשהיה בשנות החמישים לחייו החלה נשמתו להתעורר. כאשר קרוב משפחה מניו-יורק הזמין אותו לביקור, ניצל את ההזדמנות ללכת לשיעור תורה, והחל לגלות עניין במהות החיים וביהדות. בשובו לביתו יצר קשר עם שליח חב"ד בעירו, והחל להשתלב בחיי הקהילה.

הצעה מפתיעה של הרבי

גילו המבוגר לא עצר אותו. הוא שקע בלימוד תורה, בהתלהבות גדולה. מפגש עם הרבי מליובאוויטש חולל את התפנית המפתיעה בחייו: ברגר שאל מה יעשה בהמשך חייו, והרבי הציע לו לצייר את פרקי התהילים.

מאז הכול היסטוריה. במרוצת השנים צייר ברגר מאה וחמישים ציורים, ציור לכל פרק מפרקי התהילים. בעודו עובד על המיזם ארז את מיטלטליו ועלה לירושלים, וכאן המשיך במפעל חייו המיוחד.

המבקרים חוזרים

את בלוקה פגש לפני יותר מעשר שנים, כשחיפש אדם שינהל את המוזיאון. "הוא עבד כמעט עד הרגע האחרון", מספר בלוקה בהערצה. "היה לו סדר יום מוקפד. בחמש בבוקר היה קם, טובל במקווה, לומד חסידות ומתפלל. כשהייתי בא למוזיאון, כבר חיכה לי עם כוס קפה ביד".

בביקורי תיירים, מקצתם לא-יהודים, מסביר בלוקה את העבודות. "אני מסביר למבקרים את כוונת האמן ואת גישתו השאובה מהחסידות והקבלה", הוא אומר. "היו כאן לא מעטים שסיפרו על מצוקות אישיות. מזמורי התהילים, וההודיה לה' שהייתה שגורה בפיו של דוד המלך, חיזקו אותם". במרוצת השנים עברו במוזיאון מאות אלפי תיירים. "אנחנו מקבלים כל הזמן תגובות מרגשות, אבל הכי מרגש לראות תיירים שחוזרים ובאים לכאן. זו ההוכחה שהביקור השאיר בליבם טעם של עוד ורצון להחכים יותר. אנו מקווים לפתוח בהקדם את שערי המוזיאון ולהמשיך במפעל החיים הקדוש של האמן".


ציור לדוד. ר' מרדכי בלוקה במוזיאון (צילום: חיים גיל)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)