חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

אתגר הכשרות והשבת בתל-אביב
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1728 - כל המדורים ברצף
אין כאן מקום לעוד מדינה
יש חדש
דחיית הרע קודם מתן התורה
הכנה למתן תורה
בשבת העולם נראה אחרת
למעלה מהסבר
סוף גנב לתשובה
תורה שרואים אותה
אתגר הכשרות והשבת בתל-אביב
הלכות ציור ופיסול

לפני כמה חודשים, טרם פרוץ ה'קורונה', חיפשה משלחת בכירה מסין, שערכה ביקור רשמי בארץ, מקום מכובד לסעוד בו בתל-אביב. מישהו המליץ להם על מסעדת 'רג'ינה', במתחם התחנה.

אברהם ארבוב (31), בעל המסעדה, קיבל את פניהם ונתן להם רקע על כשרות המזון. חברי הקבוצה התעניינו בלבושו היהודי ובדת היהודית, והופתעו לגלות כי רוב בעלי-החיים הנאכלים בסין אסורים ליהודים... אפשר להניח שחברי המשלחת נזכרו בשיחה הזאת כאשר נודע שנגיף ה'קורונה' החל להתפשט בסין בעקבות בני-אדם שאכלו עטלפים נגועים...

לנפץ את הסטיגמה

ארבוב הוא 'עוף מוזר' בתחום המסעדנות בעיר. החלטתו להקים מסעדה כשרה למהדרין בלב העיר ללא הפסקה עוררה תמיהות רבות. "לפני שלוש שנים חזרנו, אשתי ואני, משליחות בפטרופוליס שבברזיל", הוא מספר. "בשיחה עם שליח חב"ד בעיר, הרב גרליצקי, הוא העלה את הצורך במסעדה כשרה למהדרין. החלטנו לקבל עלינו את האתגר".

היה ברור לו כי מסעדה כזאת תוכל להתקיים רק אם המזון המוגש בה יעמוד ברמה גבוהה, שאינה נופלת מהמסעדות הטובות שבעיר. "היה חשוב לנו לנפץ את הסטיגמה המוטעית שאוכל כשר הוא פחות טעים", הוא אומר. לדבריו, היעד הזה הושג, כפי שעולה מביקורות נלהבות שכתבו מבקרי מסעדות שאינם אוכלי כשר בדרך כלל.

יש סייעתא דשמיא

למה מסעדה כשרה למהדרין בתל-אביב היא אתגר גדול במיוחד? ארבוב מסביר: "תחום המסעדנות בכללו שרוי בתקופה קשה. העלויות גבוהות, הרווחיות נשחקת, וגזירות חדשות צצות חדשים לבקרים. לזה יש להוסיף את עלויות הכשרות המהודרת, הפיקוח ההדוק, והשבתת המסעדה בשבתות. כל המבינים בענף אמרו לי שזו התאבדות".

הוא בהחלט שואף שהמסעדה תצליח מבחינה כלכלית, אבל המניע העיקרי שלו הוא האידיאל: "העובדה שיש לכל יהודי אפשרות לשבת במסעדה כשרה למהדרין, בלי להתפשר, בלב תל-אביב – היא בעבורי סיפוק אדיר. אני חש שיש לנו סייעתא דשמיא".

אי של שפיות

בשיחות עם עמיתים למקצוע הוא שומע מהם קנאה בו על שהוא סגור בשבתות. "השבת היא אי של שפיות בתחום התובעני כל-כך של המסעדנות", מסביר ארבוב. "זה זמן איכות משפחתי, בלי טלפונים, עובדים, ספקים, לקוחות. יום של בית כנסת, של האישה והילדים. בעלי מסעדות שפתוחים לצערנו בשבת אומרים לי שהם מקנאים בשומרי השבת".

ארבוב מתייצב לימין משגיחי הכשרות: "מי שחושב שעסק מזון לא צריך פיקוח – פשוט טועה. זה כמו לקיים בחירות בלי משקיפים ומפקחים. בזכות המשגיחים יכול הסועד לתת אמון בכשרות המקום. הכשרות אינה פוגעת באיכות המזון. להפך, היו אצלנו תיירים לא-יהודים שנהנו כל-כך עד שביקשו אותה מנה שוב ושוב. הם התעניינו במקור הבשר וסיפרתי להם שהוא מכפר חב"ד. המדריך שלהם אמר לי שהם אכלו השבוע בכל רחבי הארץ, ולדבריהם זה הבשר הטעים ביותר שטעמו".


מסעדנים שפתוחים בשבת מקנאים. ארבוב ב'רג'ינה'


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)