חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 16:36 זריחה: 6:28 כ"ב בכסליו התשפ"ד, 5/12/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מטות ונדרים
מן המעיין


מאת: הרב אליעזר ברוד
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1699 - כל המדורים ברצף
מסרים מבלבלים לנוער
יש חדש
הגעגועים מנחמים
מטות ונדרים
קופסת הכעס
בלי לחקות
נקמת חיים
גאולה פרטית וכללית
ניצחון האמונה של השורדים
אבֵלות בשבת

עידוד לישראל

הפרשיות מטות ומסעי, גם כשהן מחוברות וגם כשהן נפרדות, לעולם נקראות בימי בין המצרים, כדי לחזק ולעודד את הרוחות הנדכאים, כי מדובר בהן על חלוקת הארץ לבני ישראל, ויש בזה רמז לקיום ההבטחה ״לאלה תיחלק הארץ״.

(בני יששכר)

מטים ומקרבים

״וידבר משה אל ראשי המטות״ (במדבר ל,ב). הנשיאים נקראו ראשי המטות על שהם מטים את העליונים לפנות לתחתונים. זה עניינם של מטה משה ומטה אהרון: משה קירב את הקב״ה לישראל, ואהרון קירב את ישראל לקב״ה.

(רבי אברהם מסוכוצ׳וב)

הצורך להזהיר

הציווי על הנדרים נאמר אל ראשי המטות, מפני שאין בכל המצוות דבר המצוי באנשים ובנשים כנדרים ושבועות, וקל מאוד להיכשל בהם ולעבור עליהם. לכן ציווה הקב״ה את ראשי המטות שישגיחו על בני שבטיהם שלא ייכשלו לחלל את דבריהם בנדר ושבועה, ולחנכם כיצד לנהוג בנדרים ושבועות.

(עיטורי תורה)

החלטה של נשיא

ההכרעה במה לנדור ובמה טוב שלא לנדור חייבת לבוא מנשיא דווקא, מ'ראשי המטות'. שכן הנודר נדר מפריש את עצמו מדבר מסוים מחשש שההתעסקות בדבר הזה עלולה להורידו ממדריגתו, ומכיוון שעניין זה אינו שווה לכל נפש, אלא תלוי במצבו של כל יחיד, מובן שההחלטה הסופית צריכה לבוא מנשיא, שבכוחו לקבוע בבירור אם עבודה זו מתאימה לאדם זה.

(לקוטי שיחות)

הכול לכבוד ה'

״וידבר משה אל ראשי המטות... זה הדבר אשר ציווה ה'״ (במדבר ל,ב). משה ציווה את ראשי המטות ללמד את בני ישראל לומר על כל פעולה ועשייה ״זה הדבר אשר ציווה ה׳״ – הנני עושה זאת לכבוד שמו יתברך.

(קרבן העני)

יסוד התורה

״זה הדבר אשר ציווה ה׳״ – כל התורה תלויה בכלל זה, שהוא יסוד היסודות, שלא יעבור אדם על דבר שקיבל עליו בנדר ובשבועה ובקבלת דברים. שאם לא-כן, אין יסוד לכל התורה שקיבלנו בברית, באלה ובשבועה.

(חתם סופר)

מטה ושבט

מדוע נאמר 'מטות' ולא 'שבטים'? 'מטה' הוא ענף קשה וחזק, שנפרד מן האילן, ואילו 'שבט' הוא ענף רך, שעדיין מחובר לאילן. בעניין נדרים דרושה בחינת 'מטות' דווקא, שכן הנודר נדר מקדש את עצמו במותר לו ומתנזר גם מדברים מותרים. עבודה זו דורשת תקיפות ונחישות.

(אור התורה)

כל יהודי 'מטה'

בדורות הראשונים קראו לפרשתנו 'ראשי המטות', ואילו בדורות האחרונים נהוג לקרוא לה 'מטות'. טעם הדבר: 'מטות' רומז לתקיפות ולנחישות שיש בכל נשמה, ובלשון החסידות – ה'איתן' שבנשמה, שכן מטה הוא ענף שאינו מחובר לאילן, ובשל כך הוא קשה וחזק. בדורות הראשונים התגלתה בחינה זו אצל יחידי סגולה בלבד, 'ראשי המטות', ואילו בדורות האחרונים, כאשר חושך הגלות כפול ומכופל ועל כל צעד ושעל יש קשיים ומניעות, מתגלה בחינה זו אצל כל יהודי.

(הרבי מליובאוויטש)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)