חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

כשרות 'פילה' של דג
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
נושאים נוספים
שיחת השבוע 1682 - כל המדורים ברצף
לא מערכות, רק בני-אדם
יש חדש
אתה בחוץ, אך השער פתוח
זקני ישראל
במעבר חד
כמו הדומם
יד התפילין
הבנה והפנמה כחלק מהמצווה
איך ממשיכים ביום שאחרי?
כשרות 'פילה' של דג

שאלה: כיצד מוודאים שדג הנמכר בצורת 'פילה' (בלי עור ועצמות) הוא כשר?

תשובה: בתורה (ויקרא יא,ט. דברים יד,ט) ניתנו שני סימני כשרות לדגים: קשקשת וסנפיר.

ואולם חז"ל קבעו כי "כל שיש לו קשקשת, יש לו סנפיר" (אבל לא להפך!). לכן דיי בקשקש אחד הנראה על עור הדג להכשיר את הדג, גם אם הוא נחתך בדרך שאינה מאפשרת לראות אם היו לו סנפירים.

מפעלים המכינים לשיווק דגים כ'פילה', בעבור שומרי כשרות, נוהגים להותיר על כל נתח 'פילה' פיסת עור מקורית ועליה קשקשים, או לפחות סימני הקשקשים. הדבר מאפשר לצרכן לדעת בוודאות שהדג כשר.

בייצור 'פילה' בלי עור כלל נדרשת הימצאות משגיח מומחה במקום הדיג והעיבוד, לוודא את כשרות הדג לפי מאפיינים מובהקים, המוכיחים שזה דג ממין כשר ושלא התערבבו בין הדגים מינים לא כשרים. המשגיח גם מפקח על סימון כל אריזה, בדרך שמבטיחה לקונה שהדג נבדק ונמצא כשר כדת וכדין.

ואולם בשטח נעשות תרמיות רבות, כגון סימון 'פילה' כדג כשר, ואף הדבקת פסי עור של דגים 'כשרים' על מיני דגים שאינם כשרים, הדומים להם.

לכן אין לקנות 'פילה' דגים בלי עור אלא בהכשר טוב ואמין, המבוסס על השגחה תמידית שבה המשגיח רואה כל דג ודג, מוודא שהוא דג כשר, ומסמן זאת על האריזה.

מקורות: ע"ז לט,ב. יו"ד סי' פג. שו"ת אגרות משה יו"ד ח"ג סי' ח.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)