חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הסנגוריה הפרטית
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1611 - כל המדורים ברצף
מהתניא ועד מפעל השליחות
יש חדש
צנון וחזרת על שולחנו של רבי
ליצנות
בלי שאלות
הצלחה פי אלף
בקשה אחרונה
נצחק בגאולה
להיות יהודי בדרום דקוטה
הסנגוריה הפרטית

שאלה: איך צריך לקיים את הוראת חז"ל "והווי דן את כל האדם לכף זכות"?

תשובה: את הציווי הזה למדו חז"ל מהפסוק (ויקרא יט,טו) "בצדק תשפוט עמיתך", ולפי דעת הרמב"ם, רבנו יונה ועוד פוסקים, זו מצוות עשה מן התורה. על כל אדם לחשוב כאילו מדובר בבנו או בקרובים לו ביותר.

כששומעים על דבר שלילי שעשה אדם הידוע כירא שמים, חובה לנסות לחשוב שאולי הצגת הדברים חוטאת לאמת, ולא להיות "חושד בכשרים". גם אם המעשה לא היה טוב, סביר להניח שבינתיים עשה האיש תשובה וקיבל עליו להיזהר בזה להבא.

גם אצל אדם מן השורה, שבדרך כלל נזהר מחטא, ורק לפעמים קורה שהוא נכשל בו, ייתכן שעשה זאת שלא בכוונה, או שלא ידע שהדבר אסור. לכן אין לגלות זאת, ואסור לבזותו או לשנאותו, אלא אם אפשר – יש להעיר לו על כך באופן אישי, כדי שיתקן את מעשיו.

אדם שאיננו יודעים אם הוא ירא שמים או רשע, ואפשר לפרש את המעשה לשני הצדדים, יש לדונו לטוב. רק אם המעשה נוטה לגמרי לכף חובה, יש לנו לראות בו ספק חטא.

במצווה זו כלולה החובה להיזהר שלא להביא את עצמו לידי חשד, בין בענייני ממון בין בענייני איסור, לפי שצריך אדם לצאת ידי הבריות כדרך שצריך לצאת ידי שמים, שנאמר (במדבר לב,כב): "והייתם נקיים מה' ומישראל".

מקורות: אבות פ"א מ"ו ובפירושי הרמב"ם ורבנו יונה. שערי תשובה לרבנו יונה שער ג אותיות רטו-רכ. חפץ חיים, פתיחה, עשין ג, והל' לה"ר כלל ד ס"ג-ה ובהערות. 'הליכות בין אדם לחברו' פ"א סי"א-יד. פסקי תשובות סי' קנו ס"ק כב, וש"נ.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)