חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 18:24 זריחה: 6:36 י"ז בתשרי התשפ"ד, 2/10/23
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

אלף סוכות בבית אחד
חיים יהודיים

 

כהן הצלם: "תנו לי סוכה ואומר לכם מהיכן היא"

בביתו של יוסף כהן, תושב אלון-שבות שבגוש-עציון, מצוי, ככל הנראה, אוסף התצלומים הגדול בעולם של סוכות בארץ-ישראל. כאלף תצלומים אמנותיים, שהודפסו באיכות גבוהה על לוחות בגודל של ארבעים על חמישים ס"מ. סוכות ממאה-שערים הירושלמית ומנווה-צדק התל-אביבית; סוכות של עולים חדשים בנתיבות ושל קיבוצניקים ברמת-הגולן; סוכות שסוככו במחצלות קש, בענפי דקל או באיקליפטוס; סוכה-ניידת של חב"ד וסוכה על מרפסת קטנטנה במרומי הקומה התשיעית בבני-ברק; כאלה שצולמו בצהרי יום, בדמדומי חמה או לאור הירח; עם אנשים ובלי, בקיצור - כל וריאציה אפשרית של סוכה.

את כל התצלומים הללו צילם יוסף בעצמו. למעלה מעשרים שנה נהג לצאת בימי חול-המועד ולתור את הארץ ועמו ציוד צילום כבד ומקצועי. בעיניים של צייד מיומן תר אחר כל סוכה מיוחדת, בחן זוויות לא-צפויות, המתין בסבלנות להתרחשות כלשהי שתהפוך את התמונה לחיה ונושמת. יריעה מתנופפת, ילד פותח דלת, משפחה סועדת.

הבית בבנייה, הסוכה - בנויה

באחד התצלומים, למשל, נראה הרב ישראל רוזן, רבו של אלון-שבות, יושב ליד השולחן, לומד גמרא, לצידו אחד מילדיו וקרן-אור חודרת לתוך הסוכה ונוגעת בהם. "זה האור של המצווה", אומר יוסף בפרשנות של אמן.

"לא מדובר בתיעוד עצמים", מבהיר יוסף. "יש כאן הרבה מאוד עומק אנושי לצד היבטים של מנהג, מסורת, תנאים סביבתיים ועוד. אפשר לראות בצילומים כרזות פוליטיות, שעוני גז ומים ובגדים תלויים על החבל - שהתגנבו לתמונה. אני זוכר שצילמתי בשכונות החרדיות בבית-שמש לקראת סוף בנייתן. לפני כל בית עמדה סוכה. זה היה מחזה שמאוד ריגש אותי - בית-הקבע עוד לא גמור אך דירת-העראי כבר עומדת על תילה". לפני ארבע שנים הוצגו תשעים מתצלומיו של יוסף בתערוכה במוזאון-ישראל.

מעבדה מאובקת

יוסף כהן (59) הוא בעל תואר שני בצילום ומורה ותיק לצילום באקדמיה לאמנות ולעיצוב 'בצלאל'. הוא נולד וגדל בניו-יורק ובבחרותו למד ב'ישיבה יוניברסיטי'. לאחר מכן הלך ללמוד צילום בבית-הספר הגדול לצילום אשר ברוצ'סטר.

המשיכה לצילום קיננה בו מילדותו. אביו, יצרן חליפות במנהטן, היה בצעירותו חובב צילום, אך מעולם לא סיפר על כך לבנו. יום אחד, כשירד יוסף לקומת המרתף של ביתו, מצא שם מעבדת צילום ישנה ומאובקת. הוא נטל את ציוד הצילום, התבונן בו בסקרנות של ילד ומאז לא עזבו.

ללמוד סוכה ולצלם סוכות

בשנת תשל"א עלה ארצה. לאחר ארבע שנות מגורים בצפון הארץ הוזמן ללמד צילום ב'בצלאל', ואז גם עבר לאלון-שבות. הרעיון להתחיל לצלם סוכות נולד אצלו במקביל להחלטה שקיבל - לקראת חג הסוכות תשמ"א - ללמוד בעיון את מסכת סוכה.

הוא צילם אלפי סוכות. מתוכן בחר להדפיס, כאמור, אלף תמונות. במרוצת הזמן למד, לדבריו, לאפיין מקומות על-פי הסוכות שבהן. תנו לו סוכה, והוא יאמר לכם אם היא מעיירת-פיתוח, מעיר בורגנית, מירושלים, מבני-ברק או מאזור הערבה. סוכות בעין העדשה.


 
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)