חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

החלום הירושלמי התגשם באילת
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1577 - כל המדורים ברצף
הטבע מתחדש וגם אנחנו
יש חדש
כל אחד יכול להתקדש
שבת
הגלגל מסתובב
עונג בעשיית טובה
ישועה באמריקה
איך להביט על יהודי
החלום הירושלמי התגשם באילת
בדיקת טלית קטן

שמעון היה אז תלמיד בחדר ירושלמי. כיתתו יצאה לחזות בדגם של המשכן, והוא וחבריו לא הפסיקו להתפעל. בפעם הראשונה הבינו מה שלמדו על מלאכת המשכן. "כשלמדנו על המשכן, הפרטים היו רחוקים מאיתנו", מספר הרב שמעון אייזנבך (53), "אולם כשראינו את הדגם פתאום הדברים נעשו ברורים".

ראיית הדגם הפעימה את התלמיד הצעיר ונחרתה עמוק בלבו. "מאז חלמתי להקים דגם מפואר של המשכן", מספר הרב אייזנבך, המשמש רב שכונת השחמון באילת.

משכן בעיר הדרומית

עשרות שנים חלפו והרעיון עדיין קינן בקרבו. "אחד הדברים הקשים בלימוד בתלמודי התורה ובבתי הספר הוא פרטי המשכן וכליו", הוא מסביר. "התורה מייחדת להם פרשיות ארוכות, ודנה בפרטי עשייתם, אבל קשה להנגיש זאת לילדים. לפני כמה שנים החלטתי להגשים את חלום הילדות ולהקים באילת, כן באילת, דגם מדויק של המשכן, עם כל פרטיו".

העבודה הייתה לא פשוטה. בדגם מופיעים כל החלקים, מהקרשים עם שתי הידיות התחתונות, הטבעות העליונות, הבריחים החיצוניים, הבריח התיכון, האדנים, הטבעות לבריחים ועד קרשי הפתח והמסך הפנימי עם אדניהם וטבעותיהם. כמו-כן נפרסו על הדגם, שנבנה ביחס 1:25 מהגודל האמיתי, כל סוגי היריעות המפורטות בתורה, וכל אחת מהן חוברה ממספר החלקים המדויק שקבעה התורה.

דגם מדויק

"לצערנו יש מי שבנו דגמים בלי להיצמד למקורות, וכך הפרטים אינם משקפים את המשכן האמיתי", מסביר הרב אייזנבך. "יש גם מי שבנו דגמים ולא פירשו נכון את הכתובים, או שהאמנים שיצרו אותם אהבו לשנות דברים על-פי רצונם ופרי דמיונם. אנחנו חשנו חובה להקים דגם מדויק ביותר, על-פי שיטת רש"י".

הדגם הוקם בבית ספר חב"ד באילת, שאותו מנהלת רעייתו, לאה. "בסיום המלאכה החלטנו שדגם מרהיב כל-כך לא נועד לתלמידי בית הספר בלבד. מאז באים תלמידים ותלמידות לראות את הדגם ולהתרשם מיופיו".

מפרקים ובונים

דגם המשכן נהפך לאטרקצייה בעיר. "הדגם מאפשר פירוק והרכבה", מספר הרב אייזנבך. "התלמידים לומדים תחילה כמחצית השעה את פסוקי התורה העוסקים בבניית המשכן והקמתו, ומיד אחר-כך הם מפרקים אותו לגורמים ובונים אותו מחדש במו ידיהם. זו להם חוויה עמוקה במיוחד".

למקום באים גם אנשי חינוך מאילת ומחוצה לה ועוד מבקרים רבים. "היה יהודי עיוור, שביקש לבקר בתצוגת המשכן. הוא שהה במקום שעה ארוכה. מישש כל חלק בידיו, פירק ובנה מחדש, פתח את חלקי היריעות וחיבר אותם. על אף גילו המתקדם, הוא התלהב כנער צעיר. בסיום ביקורו אמר לנו כי תמיד הוא לומד על המשכן, אך מעולם לא קלט בדיוק במה מדובר. 'עכשיו אני יודע מה היה שם בדיוק', חתם בהתרגשות".


דגם המשכן. הרב אייזנבך ותלמידים


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)