חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

הפרופסור וסיפור השליו
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1483 - כל המדורים ברצף
מהפך תפיסתי מול הצביעות
חדש על המדף
לא למהר להעניש יהודי
תקיעה בחצוצרות
לא להיפגע
עורמת היצר
מצנפת ראויה
משיח יוכיח את הענווים
הפרופסור וסיפור השליו
'לחיים' בסעודה

אם תשאלו את האורניתולוג יוסף לשם, פרופסור במחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, על השליו, הוא ישלוף במהירות את מאפייני הציפור הנודדת שאכלו בני ישראל במדבר. "השליו שעליו אנחנו קוראים בפרשה – 'וַיָּגָז שַׂלְוִים מִן הַיָּם', 'וַיַּאַסְפוּ אֶת הַשְּׂלָו' – הוא ככל הנראה אותו שליו המוּכר לנו כיום", מעריך לשם.

פרופ' לשם (68), תושב הר גילה, ייסד ומנהל את המרכז הבין-לאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון. מאחוריו מחקרים גדולים, שזכו לתהודה, על נדידת הציפורים. הוא נולד בחיפה ולמד בישיבת 'בני עקיבא' בנחלים.

ציפור הנפש

כבר בלימודיו בישיבה התחבר לעולם הציפורים. "בשעות הפנויות חיפשתי ציפורים", הוא מחייך. "לימים, בלימודיי באוניברסיטת תל-אביב, עשיתי מחקרים על נדידת הציפורים, מחקרים שמסייעים רבות עד היום בתחומים שונים". הידע העצום שרכש הוביל למינויו, לפני יותר מעשרים שנה, למנהל החברה להגנת הטבע.

43 שנים אחרי שהחל לעסוק בחקר נדידת הציפורים, פרופ' לשם מוסיף לעסוק בתחום במלוא המרץ. "הצפרות היא 'ציפור הנפש' בעבורי", הוא אומר. "אני מרצה על עולם הציפורים באוניברסיטה ובהרצאות ברחבי הארץ, עובד בתכנית חינוכית בבתי ספר ומשמש מזכיר בקרן שמממנת פרוייקט של ציפורים, כדי להגן עליהן בטבע".

אזור מוכה ציפורים

מפעל חייו הציל חיי אדם ועל כך גאוותו. "ישראל היא ציר נדידה מאוד משמעותי לציפורים. פעמיים בשנה חולפות על פני הארץ חמש-מאות מיליון ציפורים, כלומר מיליארד ציפורים בשנה (!). שטחה של ארץ ישראל מצומצם מאוד, ולכן הארץ נהפכת למעשה למעין צוואר בקבוק שאין שני לו בעולם.

"לצערנו, היו לכך תוצאות כואבות: חיל האוויר איבד אחד-עשר מטוסים כתוצאה מתאונות עם ציפורים נודדות, ושלושה טייסים נהרגו. במרוצת השנים אירעו אלפי תאונות עם ציפורים. ערכתי מחקר מיוחד, בשיתוף עם חיל האוויר, ובו מיפינו את נדידת הציפורים, ובכלל זה מדידות גובה וכדומה. כיום המטוסים אינם טסים באזורים המוגדרים בעגה הצה"לית 'אמ"צ' – אזור מוכה ציפורים. בעקבות זאת מספר התאונות ירד דרסטית ונחסכו יותר ממיליארד דולר, ובעיקר – ניצלו חיי אדם".

השליו במדבר

בחזרה לשליו. "השליו הוא עוף קטן, מוסווה היטב בשל צבעו, וקשה לראותו על הקרקע. הוא ניזון בעיקר מזרעים. השליו נודד במספרים עצומים מעל הים, ממש במיליונים. בעונת הנדידה הם עפים לטורקייה, משם ליוון, ובאור ראשון נוחתים מותשים בצפון סיני. אז קל מאוד לצוד אותם, וזה מה שהבדואים עושים. השליו מאופיין בבשרו הטעים. יש גם שליו יפני, דומה לשליו שלנו".

הפרופ' לשם למד גם את דברי המפרשים הרבים הקשורים לפרשת השליו. "תיאור איסוף השליו, המופיע בפרשת בהעלותך, מעיד על נס מיוחד שנעשה לבני ישראל במדבר", הוא מציין.


ציפורים בראש. הפרופ' יוסי לשם


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)